Harry Potter

Harry Potter Zdroj: Warner Bros.

Harry Potter před Školou čar a kouzel v Bradavicích
J. K. Rowling je první miliardářkou mezi spisovateli.
Alan Rickman a Daniel Radcliffe ve filmu Harry Potter.
Harry Potter
Harry Potter a Tajemná komnata
24
Fotogalerie

Harry Potter a jeho svět je plný větších i menších chyb a nesrovnalostí

Kouzelný svět Harryho Pottera, stejně jako každé jiné fiktivní univerzum je plný podivných událostí, zvláštních kouzel a nekonečných možností. A občas spolu tyhle věci tak trochu nesedí… nebo sedí až příliš hladce a vy si říkáte: “Jak je možné, že to ta ženská nenapsala takhle, vždyť by to dávalo mnohem větší smysl?”

Harry Potter je právem jednou z nejmilovanějších a nejúspěšnějších knižních sérií všech dob. Jak ale moc dobře víme, tam se magický svět mladého kouzelníka nezastavil, měli jsme sérii osmi fantastických filmů, stovky doprovodných knih, některé přímo ze světa Harryho Pottera, potom další dva áčkové hollywoodské trháky a jeden neuspokojivý knižní sequel. 

Video placeholde
Zatím posledním filmem z fiktivního univerza Harryho Pottera jsou Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny • YouTube@Warner Bros. Pictures

Na Twitteru je Harry Potter tématem od té doby, co se s ohromným šokem zjistilo, že pětapadesátiletá paní z Británie není tak progresivní jako nejvíc woke křídlo internetu. Žádná wokeparáda ale nemohla nezastavitelnou lokomotivu Harryho Pottera zastavit. Právě teď je ve vývoji videohra, ve které se ujmete role studenta bradavické školy čar a kouzel někdy v 19. století, nejspíš bude třetí pokračování Fantastických zvířat, zrovna nedávno vyšla nově ilustrovaná verze Kamene mudrců a HBO Max chystá seriál z kouzelnického světa. 

S takhle rozlezlým univerzem a takhle masivní fanouškovskou základnou je nicméně jasné, že si sem tam nějaká věc odporuje s jinou, nějaká událost nedává smysl nebo někde nesedí data. Tomu se postě nevyhnete. Harry Potter navíc oproti jiným sériím trpí tím, že začal jako pohádka s neomezenými kouzelnými možnostmi a postupně se rozrostl v komplexní svět, který musel dávat vnitřně smysl, a už nešlo odbývat věci pouhým: “Prostě kouzlo!” 

Když kouzla nestačí

Samozřejmě je nutné namítnout, že hledat chyby ve světě Harryho Pottera je úplně stejné jako hledat mince v kašně. Určitě jich tam spoustu najdete, ale jste tak trochu idiot. Stejně tak se nikdo nepatlá v tom, proč v předaleké galaxii nejmocnější čarodějové všech dob používají svítící meče, přestože je to úplně retardovaný nápad. Ale pokud chceme být idioti spolu, máme tady vážně horu mincí. 

Ještě než se do nich pustíme, musíme připustit, že většina z nich bude mít nějaké vysvětlení nebo retcon na stránkách, jako je Pottermore, kde Rowlingová už řadu let doplňuje detaily kouzelnického světa. Ale my se budeme teď držet jenom toho, co je napsáno v knížkách, protože zorientovat se ve všech ex-post vyjádřeních prostě nejde. A navíc je na to po vydání knihy tak trochu pozdě. Takže!

Vždycky mě fascinovalo, proč je kouzelnická společnost technologicky několik generací za mudlovským světem. Odpovědí je pravděpodobně magie – nepotřebujete telku, když máte mluvící obrazy a pohyblivé komiksy, ale stejně je to trochu divné. Navíc třeba poslední díl se odehrává někdy v druhé polovině 90. let, a když chce Harry komunikovat potají s jinými kouzelníky, možná by se mu hodil internet, se kterým určitě Voldemort nebude umět pracovat. 

V některých knihách Hermiona vykouzlí živé ptáčky, což zavdává k strašidelné myšlence, jestli umějí kouzelníci vytvořit život. Dál. Víme, že celý ekonomický systém kouzelnického světa vůbec nedává smysl. Jestli to chápu správně, nejde vytvořit nic takového jako nové zlato, proto se může všude platit galeony. Občas v knihách narazíte na podivné detaily… jakože Olivander vykupuje jednorožčí žíně za deset galeonů, ale hůlky s žíněmi jednorožců prodává za sedm? Asi je dotovaný od Ministerstva kouzel, protože hůlku musí dostat každé dítě? Obecně s matikou je problém, protože kouzelníci se přestanou učit gramatiku, jazyky i matematiku v jedenácti letech. Nejspíš proto je Gringotovic banka tak bohatá, protože nikdo z kouzelníků nechápe, co jsou to procenta a jak fungují půjčky. A proto jsou Weasleyovi tak chudí.

Svět plný Ryanů Goslingů

A pojďme do strašidelnějších vod. Není divný, kolik lidí si prostě jen tak v tom světě používá kouzlo na mazání paměti? Nemáte pocit, že se nonstop musí dít zločiny, o kterých se nikdy nikdo kromě pachatele nedoví? Navíc máte Imperio, kouzlo na ovládání mysli, takže zločiny pro vás může dělat úplně kdokoli. Kdo navíc může vypadat úplně jakkoli díky mnoholičnému lektvaru. Vážně. Ve světě Harryho Pottera vzhled vůbec nic neznamená. Kdybych já byl kouzelník, nakráčel bych k Ryanu Goslingovi, poručil mu pomocí kouzla Império, aby si ostříhal vlasy a dal mi je, vymazal mu paměť a vlasy bych si odnesl. A díky mnoholičnému lektvaru bych měl zajištěný sex do konce života. 

Na jaké škole studují kouzelníci z Česka? Když Harryho ochránila láska jeho matky, znamená to, že každého jiného zavražděného kouzelníka jeho matka nemilovala? Proč Voldemort nezavázal své Smrtijedy Neporušitelným slibem? Proč mladý Barty Skrk neteleportoval Harryho k Voldemortovi někdy během noci, kdy ho nikdo nebude hledat? Mají tedy obrazy vlastní vědomí, nebo jsou jako Siri? Když Harry ve trojce může střílet ze tří hůlek najednou, proč to někdo nedělá celou dobu? Na co jako koukají diváci během Turnaje tří kouzelníků?! Vždyť dvě z těch soutěží ani nejsou pro diváky vidět! 

Obraceče času například jsou příběhově tak strašně nebezpečná věc, že je nechala Rowlingová všechny rozbít v pátém díle. Ale! Není to tak, že by se nedaly vyrobit nové, že. A do pětky je mělo ministerstvo k dispozici, proč je nikdy nikdo nepoužil na nic, když se můžou dát studentům na rozšíření výuky?!

A takhle bychom mohli pokračovat do nekonečna. A je fajn se nad tím zasmát, ale…  Ale pokud se u četby Harryho Pottera zabýváte tímhle tím, tak čtete Harryho Pottera špatně.