Video placeholde
Johnny Mnemonic
Johnny Mnemonic
Johnny Mnemonic
Johnny Mnemonic
Johnny Mnemonic
6
Fotogalerie

Keanu Reeves ve filmu o roce 2021: Celosvětová pandemie, internet a rozdělená společnost

Chápeme, proč si můžete myslet, že tenhle film teprve vyjde, ostatně napsali jsme ten titulek takhle schválně. Nicméně tenhle film se jmenuje Johnny Mnemonic a je z roku 1995. O to je vtipnější. A strašidelnější. 

Když jde o prorocké filmy, často se zmiňuje V jako Vendeta. Populistická pravicová vláda vládne ocelovou rukou, epidemie smrtícího viru, které různé zájmové skupiny používají pro své účely a terorismus. A ano, V je skutečně v lecčem prorocké dílo, ale to je hlavně jeho nadčasovostí, ostatně autor předlohy Alan Moore je vypravěčský génius. Ale když dojde na distopické vize, filmu Johnny Mnemonic nesahá V for Vendetta ani po kotníky.

Nechápejte nás špatně, tohle podivné cyberpunkové sci-fi z poloviny devadesátek není dobrý film. Ani zdaleka. Vážně vám ho nedoporučujeme na koukání, pokud nemáte úplně nudnou neděli a dva gramy trávy navrch. Ale ve své předpovědi je podivně přesný. Nebo minimálně postpřesný.

Temné proroctví

Johnny Mnemonic byl původně napsán jako cyberpunková povídka začátkem osmdesátých let. A tam měl nejspíš také zůstat, protože podle všeho to vůbec nebyl špatný malý příběh. Točí se kolem kurýrů, kteří v dystopické budoucnosti pašují data tím, že si je pomocí speciálních watwarových čipů ukládají do hlavy. Jenže v devadesátkách se téhle látky zmocnil Hollywood. 

Hodinu a půl dlouhý film je kompletně narvaný tvůrčími přešlapy. Zaprvé je v titulní roli Keanu Reeves, který jak známo neumí hrát emoce. Matrix, John Wick, Temný obraz, všechny tyhle snímky jsou postaveny kolem Reevesovy apatie a tam září. Ale tady v titulní roli Johnnyho působí spíš jako v neslavném Coppolově Drákulovi. Dál ve filmu hrají výhradně devadesátkoví herci, kteří se jednou mihli v Přátelích a pak jejich kariéra skončila někde ve Hvězdné pěchotě, Bladovi nebo Ace Venturovi. Jo, a vůdce povstání hraje Ice-T. Nejlepší postava je telepatický delfín. Přísaháme, že ani trochu nepřeháníme. 

Kapacita hlavy

A všechny tyhle mizerně napsané a odehrané postavy jsou ve světě, kterému vládnou korporace a kterým vzdoruje jen malá rebelie špinavých homeless hackerů. To se mimochodem dozvíme z otravně dlouhého textu před začátkem filmu. Jo, svět navíc pustoší pandemie něčeho, čemu se říká NAS (Nerve Attenuation Syndrome). Trpí jím téměř polovina lidstva a běžně se na něj umírá. A víte, co jej vyvolává? Přemíra technologií. To, že jste vystaveni radarům, vysíláčům a obrazovkám. Je to v podstatě 5G konspirační teorie pětadvacet let before it was cool. 

A když jsme u té technologie, tak veškerá technika v roce 2021 podle filmu vypadá jako… no, tak jak si ji představuje devadesátkový film na základě osmdesátkové povídky. Internet je v podstatě Matrix, ale vypadá jako hra z prvního Playstationu. Jo, a Johnny, který si vymaže z paměti celé dětství, aby dokázal propašovat v mozku dostatečné množství dat, má v hlavě k dispozici ohromující úložný prostor o velikosti sto šedesáti giga. Jo, Mnemonic vám tvrdí, že lidem se vejde do hlavy maximálně jedno Red Dead Redemption 2 a dvě série Hry o trůny.

A do toho telepatický delfín. Víme, že už jsme ho zmiňovali, ale pořád se přes něj nedokážeme přenést. 

Čas je jenom koncept

Ve Futuramě, která se odehrává po roce 3000, mají takový povedený vtípek. Parta je v muzeu historie, kde jsou výjevy z 2. světové války tak, jak si ji představují soudobí historici, tedy historici čtvrtého tisíciletí. A je to hromada rytířů, kteří dobývají Evropu se svastikou na štítech. Je to povedený vtip, protože vychází z reality. Dávné události mají tendenci nám slévat a s chutí je vykládáme narativně a polarizovaně. 

To je důvod, proč jsou lidé pokaždé zmatení, když jim řeknete, že Kleopatra má časově blíž k letu na Měsíc než ke stavbě pyramid. A to je taky důvod, proč jsem ve Stromovce v plastové lahvi zakopal screenshot ze seriálu Přátelé, na kterém Joey v převleku za římského legionáře telefonuje. Připsal jsem k tomu CÍSAŘ VALENTIANUS SE DOZVÍDÁ O PORÁŽCE SVÝCH LEGIÍ. Doufám, že jednou nějakým archeologům zamotám hlavu, ostatně mezi pádem Římské říše a vznikem telefonu je asi čtyřikrát kratší doba než mezi Kleopatrou a pyramidami v Gíze. 

No, Johnny Mnemonic je unikátní šance podívat se na to, jak na nás budou jednou pohlížet příští generace. Chápete, až z nás archeologové jednou naleznou jenom záznam útoku na Kapitol, dokument o koronaviru, konspirační teorii o 5G věžích a půlku filmu Hledá se Nemo, budou se domnívat, že náš svět vypadal přesně tak, jak vypadá ve filmu Johnny Mnemonic.

Telepatickej delfín, ty vole!