Záběry z hororového snímku V zajetí démonů 2 (The Conjuring 2).

Záběry z hororového snímku V zajetí démonů 2 (The Conjuring 2). Zdroj: ČTK

Haunt – Halloweenský horor o partě teenagerů, kteří si udělají výlet do domu hrůzy.
Ve vysoké trávě – Adaptace příběhu Stephena Kinga o prokletém poli, v němž se lze jednoduše ztratit.
The Wind – Dobový hororový western, v němž osamělí manželé žijící uprostřed prérie čelí nadpřirozenému zlu.
The Hole in the Ground – Atmosférický malý irský horor o matce, jejíž syn se vrátil z lesa jakýsi změněný.
Takové krásné šaty – Bizarní britský artový horor o šatech, které nosí smrt.
14
Fotogalerie

U kterých filmů se budete nejvíc bát? Britští výzkumníci přišli s žebříčkem

Zrychlený dech, bušení srdce, pocení. Strach se u každého projevuje trochu jinak, všichni ho ale věrně znají. Lidé si ovšem tento nepříjemný pocit často sami záměrně navozují. Typicky prostřednictvím takzvaných hororových filmů. Těch za desítky let kultivace kinematografického řemesla vznikl nespočet. A studie výzkumníků z britské agentury Broadband Choices nyní určila, který z nich je ten vůbec nejstrašidelnější.

Jak se ale dá měřit strach? Výzkumníci na začátku experimentu dali dohromady seznam padesáti nejlepších hororů všech dob. Vycházeli údajně z žebříčků filmových recenzentů a doporučení na Redditu. Poté nechali 50 lidí, aby obsáhlý list s celkovou stopáží přesahující 120 hodin zhlédli. Všem dobrovolníkům přitom měřili srdeční tep.

Nejvyšší hodnotu zaznamenali u snímku Sinister. Americký režisér Scott Derrickson známý například pro velkofilm Doctor Strange v něm vypráví o autorovi detektivních románů, který svou další knihu píše o sérii záhadných vražd. Průměrný tep při sledování tohoto osm let starého filmu se vyšplhal na hodnotu 86 za minutu, což je oproti klidovému stavu nárůst o 32 %.

Opravdové umění řemesla dokázaly dvě následující příčky. Ty totiž obsadil australský režisér James Wan. Konkrétně dvěma z jeho nejznámějších hororů; Insidious a V zajetí démonů. První jmenovaný film vyhnal průměrný srdeční puls diváka na 85 za minutu, druhý pak s číslem 84 zakončil první trojici.

Výzkumníci dali dohromady i statistiku takzvaných „jumpscarů“, tedy scén, kdy na diváka něco znenadání vybafne. V tomhle žebříčku se 133 údery srdce za minutu zvítězil Insidious před Sinisterem a třetím dílem Vymítače ďábla. Pro představu, srovnatelné hodnoty dosáhnete například při cvičení nebo běhu.

Studie navíc odhalila ještě další zajímavost. Kritiky uznávané kultovní filmy tentokrát v porovnání s novější tvorbou propadly. Nejstarším snímkem, který se probojoval do první desítky, je Pád do tmy z roku 2005.

Pro server časopisu Forbes se k projektu vyjádřil i jeho tvůrce Daniel Clifford. „Víc lidí než kdy dřív bude muset prožít Halloween doma. Abychom jim proto ušetřili čas, který by strávili listováním tisíci titulů na platformách jako Amazon, Netflix nebo Shudder, vytvořili jsme studii, která vědecky seřadila nejstrašidelnější filmy všech dob,“ vysvětloval.