Hotel Thermal v Karlových varech

Hotel Thermal v Karlových varech Zdroj: David Vagaday/E15

Karlovarský hotel Thermal se letos začne rekonstruovat, náklady budou přes půl miliardy

Několikaletá rekonstrukce známého karlovarského hotelu Thermal začne letos a potrvá do roku 2021. Modernizace brutalistické stavby ze 70. let 20. století je rozdělena do 16 etap. Rozpočtované náklady dosahují 580 milionů korun, řekl ČTK finanční ředitel Michal Košarko pověřený řízením státního hotelu.

Podle Anny Fuksové z tiskového oddělní ministerstva financí, které hotel spravuje, se teď konají dílčí výběrová řízení na dodavatele jednotlivých etap plánované rekonstrukce. Bylo ukončeno výběrové řízení a je podepsána smlouva na zahájení projekčních prací včetně sond pro opravu a zateplení fasády, střech a teras hlavní budovy hotelu včetně kongresového centra a budovy vedle bazénu, sdělila ČTK.

Na hotelu v centru Karlových Varů se nyní provádějí přípravné práce. "Nyní připravujeme přesunutí kasina do nových prostor. Ty vzniknou v podzemních podlažích společně s šatnami pro zaměstnance. V uvolněných prostorách po kasinu by měla vzniknout nová restaurace a la carte s krásným výhledem na město," popsal ČTK Košarko. Zároveň ve 14. patře hotelu vznikají čtyři vzorové pokoje, podle nichž se zrekonstruuje hotelová věž. Košarko zdůraznil, že hotel by se měl dostat do stavu, který by na jednu stranu vyhovoval podmínkám 21. století, ale na druhou stranu uchoval hotelu původní vzhled. Na první pohled by návštěvník města neměl po rekonstrukci zaznamenat výraznější rozdíly. I proto hotel komunikuje se zástupci manželů Machoninových, kteří hotel vyprojektovali včetně interiérových detailů.

Lázeňský hotel, který je ústředním místem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, tak na nějakou dobu musí počítat s omezením provozu. To se nedotkne zaměstnanců. Hotel jich má mezi 150 až 200, podle sezonních podmínek. Tři čtvrtiny klientů hotelu jsou ze zahraničí. Hotel přitom spoléhá na samoplátce, smlouvy se zdravotními pojišťovnami nemá.