Video placeholde

Historik: Palach měl pistoli, a kdyby zabíjel, vyrobili by z něj vraha. On i Mašínové byli hrdinové, tvořili dějiny

Tahle společnost má minimum informací o svých dějinách a často jsou naprosto zkreslené. Vojenský historik Eduard Stehlík odkrývá příběhy veteránů a odbojářů a často je tím, co prožili, šokován. Tvrdí, že bude trvat ještě dvacet let, než si uvědomíme, jaký byl skutečně komunismus a kdo byli hrdinové. Řadí mezi ně Jana Palacha, který se podle něj obětoval za nás všechny. Hrdiny vidí ale taky v bratrech Mašínech, kteří se prý i díky svému vychování nemohli smířit s komunistickým režimem.

Podle Stehlíka je naprostý nesmysl, že by byl Palachův čin protestem proti okupaci. Chtěl prý zburcovat veřejnost a jeho upálení mělo význam. Inspiroval se u budhistických mnichů, kteří protestovali právě vlastní obětí. Palach měl pistoli a zvažoval ji použít proti okupačním vojákům. Kdyby to udělal, vyrobil by z něj podle Stehlíka režim vraha. 

Historik míní, že dějiny nevznikají samy od sebe, ale tvoří je lidé, kteří je posouvají dopředu víc než ostatní. Palach, Kubiš, Gabčík nebo bratři Mašínové. Jejich činy byly podle Stehlíka reakcí na komunistický teror a vraždění. Je konsternován tím, jak kategoricky o nich mluví lidé, kteří o tom nic nevědí. Hodnotí třeba podle jednoho dílu seriálu o majoru Zemanovi. Vnímaní Mašinů českou společností se ale prý změnit může a možná budou vnímáni třeba jako Jan Palach.  

České společnosti podle Stehlíka jednoduše chybí informace o dějinách. Dostatečné je nemají ale ani historici. Spousta lidí třeba netuší, že v Německu působila za komunismu československá strážní jednotka. Minulý režim vytvářel prý dojem, že lidé jako Mašíni byli psychopaté a že většina byla na straně komunistů. Tak to ale podle Stehlíka nebylo. Problém je i v tom, že ve školách se drží sovětský výklad dějin a relevantní informace se k dětem nedostanou. Nemluví o přepisování dějin, ale o jejich doplňování. Chyba je přitom i v rodičích, kteří za komunismu vyrůstali a teď možná nevědí, co svým dětem předávat. 

Stehlík tvrdí, že boj o naší budoucnost bojem o minulost stále probíhá. Je tu snaha některé případy neotevírat, nepopisovat, jak to bylo před rokem 1989 a nerýpat se v tom, kdo má jakou minulost. Je to prý doslova hmatatelné. Slyšet jsou přitom často politici. 

Kdo je hrdina a proč je tak rozdílné vnímání Jana Palacha a bratří Mašínů? Proč Eduard Stehlík tvrdí, že bez válčení, odboje a prolévání krve bychom dnes neměli samostatný stát? Jak ovlivňuje vnímání historie komunistická minulost řady lidí? A jak by vypadalo Česko, kdyby Mnichov proběhl jinak?