Jiří Bartoška ve filmu Stíny horkého léta

Jiří Bartoška ve filmu Stíny horkého léta Zdroj: Bontonfilm

Ve Varech se „potkají“ Kafka s Vláčilem a Francine Maislerovou, partnerem je Nadace Jakuba Voráčka

V ojedinělé retrospektivě Touha stát se Indiánem: Kafka a film uvede karlovarský festival kinematografickou reflexi díla nejvlivnější postavy literatury 20. století od tvůrců jako Orson Welles, Martin Scorsese nebo Jan Němec. Promítnuto bude digitálně restaurované drama Františka Vláčila Stíny horkého léta a pocty se dočká castingová režisérka Francine Maislerová. Oficiální neziskový partner 58. ročníku festivalu, Nadace Jakuba Voráčka, se zaměřuje na zlepšení kvality života pacientů s roztroušenou sklerózou.

Karlovarský festival unikátním programem připomene spisovatele Franze Kafku, od jehož předčasné smrti v červnu uplyne sto let. „Kafka se řadí mezi spisovatele, jejichž dílo už desítky let provokuje filmaře,“ říká umělecký ředitel MFF KV Karel Och, který na kafkovské retrospektivě spolupracoval se zahraničním poradcem festivalu Lorenzem Espositem. „Jako by potutelně popichoval k pokusu zachytit co nejautentičtějším a nejintenzivnějším způsobem unikavou podstatu svých formulací, svých příběhů, jím vykonstruovaných realit, úzkostlivých pocitů, ale i komických situací,“ dodává Och.

V čele selekce titulů, která by se dala označit jako „adaptace a inspirace“, ční originální dvojprogram navržený karlovarskému festivalu Stevenem Soderberghem. Ten třicet let po natočení svého noirového mystéria Kafka (1991) původní materiál razantně přestříhal a v radikálně novém hávu nabízí svými slovy „němý film se zvukem a hudbou“ Mr. Kneff (2021). Proces podle Orsona Wellese je pak zřejmě nejdiskutovanější kafkovskou adaptací, přece jen jde o střet dvou umělců-nekompromisních ikon ve svých disciplínách. Vzrušujícímu experimentování s ikonickou Proměnou se v západoněmecké emigraci oddal Jan Němec v roce 1975.

V adaptaci románu Zámek Rudolfa Noelteho se vedle Maximiliana Schella coby zeměměřiče K. objevila i Iva Janžurová. Jedinečná výtvarná koncepce zdobí debut Vladimíra Michálka Amerika (1994), postmodernou prodchnutou adaptaci Kafkova románu Nezvěstný. O místo v sestavě si řekl i nespravedlivě opomíjený snímek Martina Scorseseho Po zavírací době (1985) nebo italské titánské duo Audience Marka Ferreriho či Interview Federika Felliniho. Pestrou skupinu kafkovských tvůrců doplňují i Senegalec Ousmane Sembene (Peněžní poukázka), Roman Polanski (Nájemník) nebo Šin’ja Cukamoto (Tetsuo). Neopominutelnou „kafkárnou“ je nejen v rámci tuzemského filmového kontextu Pavel Juráček se slavnou Postavou k podpírání.

Jiří Bartoška jako banderovec

Tradice premiérového uvádění digitálně restaurovaných filmů české a československé kinematografie pokračuje v rámci 58. ročníku MFF KV projekcí filmu Stíny horkého léta (1977). Westernovou baladu natočil režijní velikán František Vláčil podle scénáře Jiřího Křižana. Následně byl snímek uveden v soutěži 21. ročníku MFF Karlovy Vary a odnesl si Křišťálový glóbus pro nejlepší film (ex aequo s filmem Bílý Bim, černé ucho).

Příběh se odehrává dva roky po skončení války na osamělém statku v Beskydech, kde žije s rodinou Ondřej Baran. Poklidný život naruší drsný vpád skupiny banderovců, kteří se zoufale snaží o únik za hranice. Klasické drama je umocněno mimořádným režijním rukopisem Františka Vláčila, onou málomluvnou poetikou a jedinečným vizuálním pojetím. Nedílnou součástí je též kameramanská práce Ivana Šlapety a hudba skladatele Zdeňka Lišky.

V hlavních rolích strhujícího příběhu se představují Juraj Kukura jako Ondřej, Marta Vančurová v roli jeho ženy, Gustav Valach jako lékař Valchar nebo Jiří Bartoška coby jeden z banderovců zvaný Bělovlasý. Film Stíny horkého léta je dalším z řady  oceňovaných českých filmů, digitálně restaurovaných z finančních darů manželů Milady a Eduarda Kučerových.

Villeneuve i Iñárritu

Ve spolupráci s magazínem Variety pak karlovarský festival letos vzdá poctu Francine Maislerové, jedné z nejuznávanějších castingových režisérek na světě. Maislerová pracovala na více než sedmdesáti celovečerních filmech a je držitelkou patnácti cen Artios Awards udělovaných Casting Society of America. Spolupracovala například s Dennisem Villeneuvem (Duna: Část druhá, Duna, Příchozí, Sicario: Nájemný vrah), Terrencem Malickem (Strom života, Rytíř pohárů) nebo Alejandrem Gonzálezem Iñárritu (REVENANT Zmrtvýchvstání, Birdman). V rámci pocty se na MFF Karlovy Vary pro veřejnost uskuteční speciální projekce jednoho z filmů, na nichž Maislerová spolupracovala, a master class, při níž se castingová režisérka ohlédne za svou dosavadní kariérou.

Oficiálním neziskovým partnerem 58. ročníku filmového festivalu je Nadace Jakuba Voráčka. Organizace založená v červnu 2015 jedním z nejznámějších českých hokejistů Jakubem Voráčkem a jeho sestrou Petrou Klausovou se zaměřuje na zlepšení kvality života pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní. Petra žije s touto diagnózou, vede nadaci a osobně se přesvědčila o výzvách, kterým pacienti s „ereskou“ v České republice čelí. Přátelé a podporovatelé Nadace Jakuba Voráčka se při různých nadačních, sportovních a kulturních akcích setkávají již devět let pod mottem „Nenechte se vyřadit ze hry“. Výtěžek ze spolupráce s MFF KV poputuje na nový projekt nadace k zajištění lůžkové péče pro pacienty s RS.

Oficiálním neziskovým partnerem 58. ročníku KVIFF je Nadace Jakuba Voráčka, která se zaměřuje na zlepšení kvality života pacientů s roztroušenou sklerózou