Slavnostní zakončení 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Slavnostní zakončení 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Zdroj: Zbyněk Pecák

Vítězové Křišťálového globu za nejlepší film - delegace snímku Blažiny lekce. Slavnostní zakončení 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Vítězové Křišťálového globu za nejlepší film - delegace snímku Blažiny lekce. Slavnostní zakončení 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Slavnostní zakončení 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Slavnostní zakončení 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Slavnostní zakončení 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
46
Fotogalerie

Vary končí: Bartoška při síle, glóbus pro Kolářovou i Wright a Woody Harrelson zván na příští ročník

Ze sedmapadesátého ročníku MFF Karlovy Vary si odváží hned dvě ceny včetně hlavní bulharsko-německý snímek Blažiny lekce. Z českých filmů byl oceněn jediný, Brutální vedro uvedené v soutěži Proxima. Ceny prezidenta převzaly herečky Daniela Kolářová a Robin Wright.

V rámci sestřihů promítaných při slavnostním zakončení zazněla i věta hvězdy zahájení, herce Russella Crowea, že tenhle festival běží jako na drátkách. Ve stejném duchu proběhl i closing. Žádná z členek týmu synchronizovaného bruslení Olympia Praha, který v režii bratrů Cabanů obstaral dechberoucí show, na umělém ledě nespadla. Prezident festivalu, jehož účast na přehlídce byla až do jejího začátku kvůli zdravotním důvodům nejistá, dlouhé udílení cen statečně ustál. A trofeje byly předány bez šokujících překvapení.

Křišťálový glóbus pro nejlepší film získal bulharsko-německý snímek Blažiny lekce o ovdovělé důchodkyni, která kvůli telešmejdům přijde o úspory – a nehodlá to tak nechat. Představitelka hlavní role, Eli Skorcheva, zároveň vyhrála cenu za nejlepší ženský herecký výkon.

„Tuhle cenu věnuju generaci mých rodičů, lidí, kteří se stali obětmi přechodu východoevropských zemí k tržní ekonomice a na sklonku života přišli o důstojnost,“ řekl oceněný scenárista a režisér Blažiných lekcí Stephan Komandarev. Stejnou hodnotu ve své děkovačce zmínila i herečka Daniela Kolářová, jež převzala Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinematografii: připomněla, jak důležité bylo během normalizace uchovat si smysl pro humor a právě pro důstojnost.

Dlouhotrvající potlesk ve stoje pro Kolářovou byl jedním z nejkrásnějších momentů ceremoniálu; velká herečka pak dojatý Velký sál usadila jediným malinkatým gestem. O další silný okamžik se postarala Yoo Ji-young, režisérka snímku Početí, jenž vybojoval Velkou cenu soutěže Proxima. Filmařka zaskočená výhrou se svěřila, že výlet do Karlových Varů je její vůbec první cestou za hranice rodné Jižní Koreje. K cestě do světa vyzval své kolegy také Behrooz Karamizade, režisér íránského filmu Prázdné sítě, který získal Zvláštní cenu poroty: vyjádřil naději, že toto ocenění jim k ní pomůže dodat odvahu.

Jediným tuzemským zástupcem mezi oceněnými filmy byl debut Alberta Hospodářského Brutální vedro, který obdržel Zvláštní uznání poroty soutěže Proxima. Producent Ondřej Lukeš v rámci toho, že se snímek dotýká klimatické krize, poděkoval festivalu za snahu o udržitelnost – letos například poprvé chyběl tištěný katalog, přibyly nádoby na tříděný odpad atd.

Cenu za mužský herecký výkon si odnesl Herbert Nordrum za roli ve skandinávské koprodukci Hypnóza, cenu za režii pak Babak Jalali za režii amerického filmu Fremont. Zvláštního uznání hlavní poroty se dočkal ještě německo-libanonský dokument Tanec na okraji sopky, v němž režisér Cyril Aris vypráví o výbuchu v bejrútském přístavu v roce 2020 a o rozkladu libanonské společnosti. Zvláštní cenu poroty soutěže Proxima získal indicko-nepálský film Guras, Diváckou cenu deníku Právo pak vyhrálo francouzské historické drama Ve jménu cti Vincenta Pereze, jednoho z festivalových hostů.

Zahraniční hvězdou zakončení byla herečka Robin Wright. Její děkovačka svou důstojností vytvořila kontrapunkt k sestřihu jejích rolí, v němž poněkud převládala poloha hysterie. „Vraťme filmy do kina!“, rozloučila se s festivalem, který označila za jeden z nejlepších, na kterých kdy byla. A karlovarskou akci má rád i herec Woody Harrelson, představitel hlavní role v zakončovacím filmu přehlídky Šampióni; v černé komedii ztvárnil trenéra basketbalistů s mentálním postižením. „Karlovy Vary jsou můj nejoblíbenější festival,“ řekl Harrelson česky na začátku videozdravice, již pro closing nahrál, a slíbil v ní, že příští rok už určitě zase přijede. Čekat ho tedy můžeme někdy mezi 28. červnem a 6. červencem 2024.