Christine Vachonová

Christine Vachonová Zdroj: KVIFF

Jonathan Rhys Meyers ve snímku Sametová extáze
Cate Blanchett ve filmu Šest tváří Boba Dylana
Ewan McGregor ve filmu Sametová extáze
Heath Ledger ve filmu Šest tváří Boba Dylana
Hillary Swank ve filmu Kluci nepláčou
7
Fotogalerie

Do Varů přijede producentská hvězda Christine Vachonová, výjimečná osobnost amerického nezávislého filmu

Uvedením filmu Druhá šance s Ewanem McGregorem a jeho dcerou Clarou v hlavních rolích vzdají Vary poctu také jedné z nejvýznamnějších současných producentek nezávislého filmu CHRISTINE VACHONOVÉ. V programu bude i jeden z jejích nejnovějších producentských projektů, romantické drama Minulé životy (Past Lives, 2023) režisérky Celine Songové, které mělo světovou premiéru na letošním festivalu Sundance.

Christine Vachonová je jako producentka či výkonná producentka podepsána pod desítkami oceňovaných filmů, producentským kreditem řadu let zaštiťuje práci jedinečných talentů na poli nezávislého filmu, jako jsou Todd Haynes, Todd Solondz nebo Paul Schrader. Stála za režijními počiny hereckých osobností, jako je třeba Helen Huntová nebo Ethan Hawke. 

V roce 1996 založila s kolegyní Pamelou Kofflerovou společnost Killer Films, která patří k nejdůležitějším hráčům na poli nezávislého filmu. Již její první produkční počin, drama Jed (1991, Poison) Todda Haynese zvítězilo v roce 1991 na festivalu Sundance. Drama Kluci nepláčou (1999, Boys Don´t Cry, r. Kimberly Pierceová) bylo oceněno Oscarem pro nejlepší herečku, film Daleko do nebe (2002, Far from Heaven, r. Todd Haynes) získal čtyři oscarové nominace. Jako producentka je podepsána například pod filmy Sametová extáze (1998, Velvet Goldmine, r. Todd Haynes), Štěstí (1999, Happiness, r. Todd Solondz), hudebním dramatem Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (2007, I´m not There, r. Todd Haynes), které vyneslo oscarovou nominaci Cate Blanchettové, a filmem Todda Haynese May December (2023), který se letos promítal v soutěži v Cannes. 

Christine Vachonová byla součástí producentského týmu, který v roce 2008 získal cenu Emmy v kategorii nejlepšího nehraného seriálu za televizní verzi programu This American Life. Byla též nominována na Primetime Emmy za televizní filmy Mrs. Harris (2005, r. Phyllis Nagyová) a za minisérii Mildred Pierce (2011, r. Todd Haynes) v hlavní úloze s Kate Winsletovou, který si odnesl celkem pět cen Emmy. Je držitelkou desítek filmových a televizních ocenění, zasedala v porotách nejvýznamnějších filmových festivalů, jako jsou Sundance nebo MFF v Benátkách či San Sebastiánu. 

Svůj autorský i režijní celovečerní debut Minulé životy ve Varech osobně představí i korejsko-kanadská, v USA žijící scenáristka a režisérka Celine Songová; film měl premiéru na letošním festivalu Sundance a byl zařazen do oficiálního programu Berlinale.