Video placeholde
V Karlových Varech začíná filmový festival, sledujte slavnostní zahájení
V Karlových Varech začíná filmový festival, sledujte slavnostní zahájení
V Karlových Varech začíná filmový festival, sledujte slavnostní zahájení
V Karlových Varech začíná filmový festival, sledujte slavnostní zahájení
V Karlových Varech začíná filmový festival, sledujte slavnostní zahájení
16
Fotogalerie

Zapněte si mobily a natáčejte! Zahájení karlovarského festivalu byla diskotéka s ohněm a QR kódy

„Prosíme zapněte si svoje mobilní telefony a pořizujte si fotografie i záznamy.“ Tak začal slavnostní ceremoniál 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v pátek večer. Ne všem z 1200 diváků ve Velkém sále Thermalu se sice podařilo stáhnout si obří QR kód a podívat se na příběh ve vlastním mobilu, ale komu to nešlo, mohl se v klidu podívat k sousedovi.

„Pracovně jsme si letošní vystoupení nazvali To be QR not to be,“ popisuje ceremoniář a režisér večera Michal Caban, podle jehož slov napadl základní koncept s virtuální realitou bratra Šimona.

Otázka ale byla, jak to udělat.

„Nejdřív jsme si museli vyzkoušet, zda a jak bude QR fungovat na velkém plátně a pro hodně lidí zároveň,“ říká Michal Caban, který spolu s bratrem nazkoušel letošní show s téměř stejným týmem tanečnic a tanečníků jako loni. „QR kódy vlastně nepřímo odkazují na dobu covidu, kdy jsme všichni z nutnosti sledovali hlavně onlinové platformy a lidé z našeho souboru nemohli hrát v divadlech ani vystupovat. Proto naše taneční show končí velkou diskotékou, při které můžeme být všichni zase normálně, dohromady a naživo,“ vysvětluje Michal show, která sklidila nadšený potlesk.

Její ukázky se rozletěly po sociálních sítích ještě dřív, než skončila: „Pamatuju si, jak jsme se v prvních letech snažili udržet tajemství našich úvodních a závěrečných ceremoniálů. Postupem let jsme ale pochopili, že už nemá cenu pokoušet se o překvapení a letos jsme se vydali úplně opačnou cestou. Potřebovali jsme totiž, aby měli lidé mobily zapnuté a připravené pro naskenování QR kódu.“   

Prezident festivalu Jiří Bartoška zmínil hned v úvodu nesmyslnou a krutou válku na Ukrajině a filmaře přirovnal k Hamletům, kteří musejí napravovat dobu a realitu vymknou z kloubů.

Emotivním střihovým filmem pak bylo připomenuto 28 let práce nedávno zesnulé Evy Zaoralové, dlouholeté umělecké ředitelky festivalu, která s Jiřím Bartoškou pracovala v kongeniálním tvůrčím týmu; výborně připravený vzpomínkový medailonek zakončily ovace ve stoje.

Marek Eben poté představil 12 filmů z hlavní soutěže, jinak uchazečů o letošní Křišťálový globus a také obě poroty. Italský režisér Paolo Genovese, jehož komedie Superhrdinové letošní festival zahájila, pronesl vtipnou on-linovou zdravici, ve které za superhrdinu označil uměleckého ředitele MFF KV Karla Ocha a všechny ostatní, kteří bojují za to, abychom filmy mohli vídat na velkém plátně.    

„Dámy a pánové, považujme 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary za zahájený,“ pronesl prezident Jiří Bartoška.

Filmový festival, bez pásků, bez roušek a s desítkami živých českých i zahraničních hostů právě začal.