Pohled motýla

Pohled motýla Zdroj: red

Z Cannes do Varů míří ukrajinsko-české drama Pohled motýla

Citlivě natočený snímek o mladé ženě sužované válečným traumatem a o síle mu vzdorovat natočil režisér Maksym Nakonečnyj, českou koproducentkou byla Dagmar Sedláčková (MasterFilm). Film měl premiéru na festivalu v Cannes v sekci Un Certain Regard. Na MFF KV se představí v české předpremiéře v sekci Horizonty. 

Hrdinkou filmu je osmadvacetiletá Lillja, která strávila měsíce jako vězenkyně v rukou separatistů na Donbasu. Teď se ukrajinská expertka na letecký průzkum vrací domů k rodině, traumata ze zajetí ji ale neopouštějí a vyplouvají na povrch v denním i nočním snění… Hluboko uvnitř ní něco roste a nedovolí ji zapomenout na to, co prožila. Přesto se Lilja odmítá identifikovat jako oběť a hodlá bojovat, aby se osvobodila.

Režisér Nakonečnyj, který bude hostem karlovarského festivalu, natáčí nyní v Kyjevě dokument o současné válce na Ukrajině. Spolupracuje také jako fixer s novináři. Téma jeho filmu Pohled motýla tak dostalo nečekaně aktuální kontext - jeho hlavní hrdinka se vyrovnává s traumatem, které si přináší z války, tehdy probíhající ještě “jen” v Donbasu. 

Festival Karlovy Vary navštíví delegace tvůrců ve složení Maksim Nakonečnyj, Rita Burkovská (herečka) a Darya Bassel (producentka). Všichni tři zůstali od začátku války na Ukrajině.

„Pohled motýla je syrovým příběhem o fyzických a psychických důsledcích války, které přetrvávají i mimo bojiště. Je to film o společnosti traumatizované válkou. Režisérovi Maksovi Nakonečnému se v něm podařilo vytvořit neuvěřitelně zajímavou a silnou hrdinku, jaká tu dlouho nebyla. Lilia je skvělým příkladem velkého humanismu tváří v tvář drsné realitě života,“ říká česká koproducentka Dagmar Sedláčková.

„Debut Maksyma Nakonečného vypráví příběh tápající ženy, která sveřepě odmítá roli oběti, a citlivě se táže, jak tísnivá může být existence ve společnosti sužované válkou,“ uzavírá dramaturg MFF KV Martin Horyna.

PROJEKCE NA MFF KV

153 Pátek 1.7. 14:00 Kinosál B

255 Sobota 2.7. 20:00 Kinosál B

527 Úterý 5.7. 21:00 Malý sál

6K3 Středa 6.7. 15:00 Kino Drahomíra