Tvůrci filmu Zátopek
Tvůrci filmu Zátopek
Tvůrci filmu Zátopek
Tvůrci filmu Zátopek
Tvůrci filmu Zátopek
5
Fotogalerie

První cena pro film Zátopek. Václav Neužil si za titulní roli odváží z Varů cenu za umělecký výkon

Za ztvárnění postavy legendárního běžce Zátopka se letošním držitelem ceny Modrá kostka za mimořádný umělecký výkon stal herec Václav Neužil. Jako patnáctý v pořadí si odnesl symbolickou kostku vybroušenou z modrého polodrahokamu lapis lazuli. Dostal ji dnes na karlovarském festivalu při besedě k filmu Davida Ondříčka Zátopek, který v pátek 55. ročník festivalu zahájil.

"Když odhlédnu od samotné sportovní přípravy, kdy jsem se musel fyzicky proměnit, musel jsem se pokusit najít Emila v sobě. Když se na to podívám zpětně, myslím, že David Ondříček ve mně styčné body s Emilem viděl dřív než já sám. Já je následně taky objevil a věřím, že jsem objevil i další, o kterých David třeba nevěděl a v tu chvíli už to do sebe zapadlo. Samozřejmě jsem sháněl materiály, četl knížky nebo hovořil s lidmi, kteří Emila znali. Ve chvíli, kdy jsem v sobě Emila měl, už jsem se nepotřeboval soustředit na to, kdy klapne klapka. Protože jsem mohl v Emilovi existovat kdykoli," řekl o své roli Václav Neužil.

Tvůrci filmu Zátopek slibovali nejen vzrušující vyprávění o mimořádných sportovních úspěších Emila Zátopka, ale také příběh celoživotní lásky Emila a Dany Zátopkových. Příběh začíná, když australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí, a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.

Cenu udílí firma innogy, která podporuje český film, koprodukovala dosud osm desítek celovečerních hraných či dokumentárních snímků.