
Grepově voňavý, svěží a neskutečně lahodný! Přesně tak chutná lehký ALE z dílny pivovarů Budvaru a Obora
Na pivní mapě se právě zrodila nová hvězda – jmenuje se Double Trouble. Jde o svěží letní ALE, který vznikl díky spolupráci českobudějovického Budvaru a minipivovaru Obora z jihočeských Malšic. Spojení dvou světů, dvou sládků a jedné společné vášně. Výsledek voní po grepech a má nízký obsah alkoholu: je to ideální parťák na festival, grilovačku ale i zahrádku! Jak tohle výjimečné pivo vzniklo, pro Reflex popsali jeho stvořitelé, sládci Petr Košin z Budvaru a Martin Novák z Pivovaru Obora.
Pánové, jak jste ladili recepturu?
Petr: Základ jsme vzali z Martinova receptu na letní svrchňák, ale museli jsme ho upravit tak, aby seděl na podmínky velkého pivovaru. Ve větším měřítku jsou delší časy operací a jiné možnosti třeba u suchého chmelení. Na Jihočeské univerzitě jsme pak uvařili čtyři zkušební várky, abychom recept vyladili k dokonalosti.
Martin: Je to tak a Petr pak sehrál klíčovou roli v tom, jak tu recepturu převést na budvarskou technologii. Každý jsme do toho dali kus sebe.
Co vůbec dělá letní pivo letním?
Martin: Musí být lehké, svěží a výborně pitelné. Ideálně desítka, dobře prokvašená, s výrazně juicy profilem. Jako Double Trouble!
Naučili jste se od sebe něco? Přece jen jste spojili know-how obrovského pivovaru s malým.
Petr: V pivovarnictví se pořád je co učit. Každý, kdo tvrdí, že ví o pivu všechno, lže – sobě i ostatním. Menší pivovary dokážou rychleji reagovat na nové trendy a technologie a díky otevřenosti mezi námi si můžeme vzájemně předávat zkušenosti. To je pro mě velká hodnota.
Martin: Spolupráce mě naučila dívat se na nový způsob výroby. Fascinovalo mě, jak se pivo chová při kvašení nebo při suchém chmelení ve velkém měřítku. Je to úplně jiný svět než vaření v malém.
Jaký vliv má vzájemná chemie na výsledek vaší práce?
Petr: Obrovský. Musíme si umět naslouchat a domluvit se. Název piva sice odkazuje na „dvojnásobný problém“, když recept tvoří dva sládci, ale právě u piva se lidi většinou dokážou dohodnout. A když to funguje lidsky, funguje to i ve skle.
Pánové, a co na Double Trouble máte nejradši?
Martin: Jednoznačně pitelnost. Díky chmelu Talus má krásně ovocný charakter – cítíte grep a jemný náznak kokosu. Je to pivo, k němuž se člověk rád vrací.
Petr: Tu lehkost a pitelnost. Je skvělé, že konečně přichází počasí, kdy tohle pivo sedne naprosto dokonale. Double Trouble je další kapitolou v příběhu spoluprací Budvaru s českými minipivovary. Letos už se narodila jedna limitka s Antošem, v minulosti třeba s Lucky Bastard, Dvěma kohouty nebo Zlatou krávou. Spojuje je odvaha zkoušet nové věci, přestože si každý z pivovarů jde svou vlastní cestou. Od června tenhle letní kousek najdete ve vybraných hospodách, v restauracích a na pultech řetězců. Ale pozor – je to limitka. Takže kdo dřív pije, ten víc ochutná!













