Daňové přiznání lze podat opravdu snadno.

Daňové přiznání lze podat opravdu snadno. Zdroj: archiv redakce

Pořiďte si datovou schránku a vyřiďte letos daňové přiznání online

Letos je termínem pro podání daňového přiznání fyzických osob 1. duben. Nejvíce formulářů bývá na finanční úřady obvykle doručováno v posledních dnech a hodinách. Kdo má zřízenou datovou schránku, vyhne se frontám na úřadech a vyřízení daňové povinnosti si může nechat opravdu až na poslední chvíli. Formulář pošle jednoduše ze svého počítače, mobilu nebo tabletu, a to zdarma. 

Celý proces odevzdání daňového přiznání je jednoduchý. Z webu Daňového portálu www.daneelektronicky.cz si snadno stáhnete potřebné elektronické formuláře. Případně se na Daňový portál přihlásíte přímo pomocí údajů, které vám byly vydány k datové schránce, nebo svou elektronickou identitou.

Díky novému responsivnímu designu lze od konce ledna vstoupit do datové schránky nejen z počítače, ale také přes mobilní telefon nebo tablet. Datové schránky výrazně zjednodušují a urychlují komunikaci firem a občanů s úřady. „Podání daňového přiznání online je jedním z benefitů, které datové schránky nabízejí. S jejich redesignem je to navíc velmi snadné,“ říká Jan Hamáček, první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR. Poplatníci, kteří mají zřízenou datovou schránku, musí v souladu s platnou legislativou podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob pouze jejím prostřednictvím.

Kdo nemusí podávat daňové přiznání >>>

Zřídit si datovku ještě stihnete

Pomocí datové schránky můžete poslat také přehled o příjmech a výdajích OSVČ na Českou správu sociálního zabezpečení a přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu. Nezapomeňte, že pokud jednou vlastníte datovou schránku, budou s vámi úřady komunikovat právě přes ni.

Chcete-li letos ušetřit čas a vynechat tisknutí formulářů a jejich doručování na finanční úřad, máte stále ještě možnost si datovou schránku zřídit. Stačí přijít na kontaktní místo veřejné správy – Czech POINT, podat žádost a domů již můžete odejít s potvrzením o zřízení datové schránky obsahující identifikátor datové schránky. Vaše žádost o zřízení datové schránky bude vyřízena co nejdříve. Všechny potřebné informace získáte na webu www.chcidatovku.cz.

Obcházet úřady už není potřeba

Datová schránka ale neslouží jen k odeslání daňového přiznání. Lze přes ni zdarma a bezpečně vyřídit online řadu dalších úředních úkonů – od výpisů ke zjištění stavu bodového konta řidiče, změn v katastru nemovitostí až po žádost o vystavení nových dokladů. Datovou zprávou lze pohodlně omluvit vaše dítě z vyučování.

Přibývat budou i další funkce. Již nyní se datovka propojuje s Portálem občana a eObčankou, během roku pak Ministerstvo vnitra plánuje zprovoznit řadu nových služeb, které ještě víc zjednoduší komunikaci se státem a úřady. Obcházet jednotlivé úřady osobně už tedy v dnešní době opravdu není potřeba.

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>