Rubens Menin, předseda představenstva brazilské společnosti MRV a světový podnikatel roku 2018

Rubens Menin, předseda představenstva brazilské společnosti MRV a světový podnikatel roku 2018 Zdroj: Archiv EY

Světovým podnikatelem roku 2018 se stal brazilský developer pro chudé. Češi měli jednoho zástupce

Vítězem letošního světového finále soutěže EY Podnikatel roku byl na slavnostním ceremoniálu v monackém Salle des Étoiles včera večer vyhlášen Rubens Menin, předseda představenstva brazilské společnosti MRV. Vybrán byl z 56 finalistů, národních vítězů ze 46 zemí a regionů. Celkem se letošního ročníku zúčastnilo 761 podnikatelů. Menin je historicky prvním EY Světovým podnikatelem roku z Jižní Ameriky. Českou republiku reprezentoval Lubomír Stoklásek, generální ředitel a majitel společnosti AGROSTROJ Pelhřimov.

Menin založil developerskou a realitní společnost MRV v roce 1979 a postupně z ní vybudoval největšího latinskoamerického rezidenčního developera co do počtu prodaných bytových jednotek a nejvýznamnější brazilskou společnost zabývající se výstavbou bydlení pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva. MRV zaměstnává 24 tisíc lidí, působí ve 150 městech po celé Brazílii a za dobu své existence postavila už přes 300 tisíc rezidenčních nemovitostí. Každý dvoustý Brazilec bydlí v domě nebo bytě, který postavila MRV.

 „Na letošním celosvětovém finále soutěže EY Podnikatel roku Českou republiku skvěle reprezentoval Lubomír Stoklásek, jehož společnost Agrostroj Pelhřimov patří mezi nejvýznamnější výrobce zemědělské techniky. Mezinárodní porotu Lubomír Stoklásek oslovil především mezinárodním přesahem podnikání, investicemi do rozvoje a celoživotním úsilím o zvýšení prestiže českého strojírenství v zahraničí,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

„Účast na světovém finále v Monaku byl pro mě velice cenný zážitek, protože všichni národní vítězové se společně seznámili a mohli si vyměňovat zkušenosti,“ sdílel své dojmy ze světového finále český vítěz soutěže Lubomír Stoklásek a dodal: „Několikadenní setkání nejlepších podnikatelů z mnoha zemí světa přináší spoustu inspirace i obchodních příležitostí. Každému bych účast v soutěži doporučil.“