Video placeholde
Ekofarmy: Habánský dvůr
Ekofarmy: Habánský dvůr
Ekofarmy: Habánský dvůr
Ekofarmy: Habánský dvůr
Ekofarmy: Habánský dvůr
10
Fotogalerie

Jak hospodařit na moravské Sahaře? Ve Vacenovicích vědí, jak bojovat se suchem a pěstovat bio meruňky

Ekofarmu Habánský dvůr najdete v samotném srdci bzenecké Dúbravky při soutoku Rúdnického a Ratíškovického potoka. Na více než 35 hektarech půdy zde rodina Blahuškových chová ovce, pěstuje zeleninu a stará se o sedmihektarový meruňkový sad. Kromě toho se majitelé věnují také obnově lidových tradic, které jsou nedílnou součástí jejich života. Více se o hospodářství dozvíte v našem videu.

Manželé Blahuškovi ve Vacenovicích hospodaří už přes 20 let. Trvalé travní porosty, jež pokrývají většinu faremní plochy, tu využívají k produkci sena i pro pastvu ovcí nížinného plemene Merinolandschaf. Orné půdy jim zase slouží k pěstování brambor a teplomilných druhů zeleniny. Většinu faremní produkce, kterou majitelé zákazníkům nabízejí přímo ze dvora, však zajišťuje sedmihektarový meruňkový sad.

Kromě ekologického zemědělství se celá rodina věnuje také řadě aktivit udržujících i rozvíjejících vesnické tradice, jež s hospodařením v souladu s přírodou úzce souvisí. Na farmě, kde Blahuškovi často potkáte při pořádání nejrůznějších folklorních akcí, si mimo uchování historického odkazu zakládají rovněž na vnímání a zachování specifických přírodních podmínek i zodpovědnosti k budoucím generacím.

Rúdník je velmi suchou, erozí ohroženou lokalitou obklopenou doubravami, které se příznačně přezdívá Moravská Sahara, a obnova přirozeného rázu krajiny tak stála majitele nemalé úsilí.  „Věříme, že díky charakteru našeho hospodářství můžeme inspirovat i další farmáře, kteří o ekologické produkci třeba teprve uvažují,“ říká Miroslav Blahušek a uzavírá: „chceme jim ukázat, že s dostatkem vůle, úsilí, píle a znalostí to zkrátka jde a dává smysl nejen nám, ale i okolní přírodě.“

Rádi byste vyrazili na některou z ekofarem, ale nejste si jisti, kterou vybrat? Na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz pomocí interaktivních map jednoduše vyhledáte tu, jež se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si prohlédnete její aktuální nabídku.

Zajímá-li vás problematika ekologického zemědělství nebo třeba jen hledáte nové recepty, navštivte stránky myjsmebio.cz, kde najdete spoustu zajímavých informací i inspirace k vaření.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravinNárodní značení biopotravin|Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravinEvropské značení biopotravin|archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.