nahoru

Ekologické plodiny, chov zvířat i penzion. Na Šumpersku zažijete agroturistiku v celé její kráse

red 17. června 2022 • 06:20
Video se připravuje ...
Ekofarma: Čechovi
• video: 
myjsmebio.cz

Tentokrát se s námi vydejte na Šumpersko, kde nedaleko Zábřehu najdete farmu manželů Čechových, kteří se pro ekologické zemědělství rozhodli v roce 2007. Kromě hospodaření na orné půdě se zde zabývají chovem ovcí, koní a od letošního roku věnují svůj čas také nově otevřenému penzionu. Více o rodinném podniku přiblížíme v naší reportáži.

V obci Rovensko na pomezí Hané a podhůří Jeseníků rodina Čechových hospodaří přibližně na 200 hektarech půdy, přičemž okolo 40 hektarů tvoří trvalé travní porosty. V rámci rostlinné produkce, která je založena na střídání plodin a využívání přirozených hnojiv, na farmě pěstují pšenici, špaldu, žito, pohanku nebo také luskoviny. Většina plodin slouží k produkci osiv nebo tvoří dodávky pro potravinářské využití. Pícniny jsou pak zužitkovány pro vlastní potřebu a využívány jako hodnotné krmivo pro faremní zvířata, mezi něž patří okolo 100 bahnic a malé stádo koní plemene hafling.

Přirozenou možností dalšího rozvoje, jenž úzce souvisí s chovem koní, byla pro rodinný podnik také agroturistika, které se manželé začali věnovat v letošním roce. Nově otevřený penzion umožňuje návštěvníkům strávit čas v prostředí českého venkova, v souladu s přírodou a zároveň načerpat potřebnou energii. Kromě nabídky ubytování se majitelé zaměřují také na vzdělávání a práci s mládeží, která je budoucností ekologického zemědělství, a plánují například letní program pro děti přímo na farmě.

Důvodem k přechodu do režimu ekologického zemědělství bylo rozhodnutí o šetrném hospodaření na půdě. „Tím, že jsme se vydali cestou ekologické produkce, jsme se vrátili k systému, který využívali už naši předkové,“ vysvětluje Přemysl Čech a dodává: „Člověk by měl žít nejen v souladu s přírodou, ale také se chovat šetrně jak k půdě a ke krajině, tak i ke zvířatům. A my jsme přesvědčeni, že tento dlouhodobě udržitelný systém hospodaření do naší krajiny určitě patří.“

Rádi byste se o ekologickém zemědělství dozvěděli více informací? Navštivte stránky myjsmebio.cz, kde najdete spoustu užitečných informací i inspirace k vaření. Jestliže si chcete udělat výlet na některou z ekofarem, využijte interaktivní mapy na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Díky nim vyhledáte tu, která se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si prohlédnete její aktuální nabídku.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biopotraviny jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravin Národní značení biopotravinFoto Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravin Evropské značení biopotravinFoto archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“ nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

red




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.