Discovery

Discovery Zdroj: NASA

Raketoplán Discovery přes svým posledním startem
Astrobot, který je součástí posádky Discovery
Posádka posledního letu Discovery
Discovery
4
Fotogalerie

Raketoplán Discovery odstartoval na svou poslední misi. Je to tečka za americkou astronautikou?

Byl to opravdu krásný start. Bezchybný a bez závad. Až na malé zpoždění samotného startu šlapalo všechno jako hodinky. Raketoplán Discovery už je na orbitu společně se svou šestičlennou posádkou včetně historicky prvního astrobota, který se po vysazení stane stálým obyvatelem vesmírné stanice.

Discovery se na oběžnou dráhu podívá už potřicáté deváté. A zdá se, že také naposled. NASA totiž raketoplány stahuje z provozu. Po Discovery poletí k mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ještě raketoplány Endeavour a Atlantis.

 

První let je naplánován na duben, druhý na červen. Tím by se měla uzavřít tři desetiletí trvající éra raketoplánů – po 135 návštěvách vesmíru. Pak bude NASA využívat k letům na ISS ruské vesmírné lodě Sojuz. Za jednoho amerického astronauta si Rusové budou účtovat přes 51 miliónů dolarů (asi 906 miliónů korun).

 

Přítomnost astrobota má jistě mnoho významů. Pro mě jako pro laika je to spíše symbolická tečka s tím, že na nějakou dobu nebude po Američanovi ve vesmíru ani vidu. Je totiž dost možné, že vesmírná absence Američanů dožene ostatní státy, které již vesmír okusily na vlastní pěst, k tomu, aby využily díry ve vzduchoprázdnu a postupně ho ovládly. Třeba budou po Měsíci brzo jezdit vozítka s nápisem MADE IN CHINA.

 

Zde si můžete prohlédnout živé vysílání z raketoplánu:

 

Watch live streaming video from spaceflightnow at livestream.com