Julian Assange

Julian Assange Zdroj: Wikipedia.org

Zakladatel Wikileaks prchá do Švýcarska. Švédové ho stíhají

Na jedné straně je Julian Assange, zakladatel serveru Wikileaks, který zveřejňuje tajné informace o válkách v Afghánistánu a Iráku, některými lidmi veleben. Na straně druhé zatracován, protože svoji činností destruuje Západ a podle jeho kritiků tím nahrává různým teroristickým skupinám. Navíc má velké osobní problémy. Je stíhán ve Švédsku za znásilnění a chce proto získat azyl ve Švýcarsku.

„Ano reálná možnost je, že požádám o azyl ve Švýcarsku,“ řekl před několika dny Australan Assange v rozhovoru pro švýcarskou televizi TSR. „Je to jediná západní země, snad společně s Islandem, kde bych se mohl cítit bezpečný,“ dodal. Uvažuje proto o přesunu svého známého serveru Wikileaks ze Švédska do neutrální alpské země. Přitom v liberálním Švédsku byl server umístěný proto, že tam platí zákon, který novinářům umožňuje za všech okolností utajovat své zdroje.

 

Jenže Švédům s Assangem došla trpělivost a odmítli mu minulý měsíc udělit povolení k trvalému pobytu i prodloužit pracovní povolení. Je tam totiž obviněný dvěma ženami ze znásilnění a obtěžování. Zatímco on tvrdí, že obvinění je „spiknutí Pentagonu“, vyšetřování ve Švédsku pokračuje a vypadá to, že Američané s tím nemají vůbec nic společného. Proto Švédové naznačili, že zakladatel Wikileaks není v jejich zemi vítanou osobou.

 

Nedávno Assange kvůli udajnému znásilnění odmítl pokračovat v rozhovoru pro televizi CNN. Když se ho reportérka ptala na jeho obvinění ze znásilnění ve Švédsku, řekl: „Odejdu, pokud budete kontaminovat toto extrémně vážné interview otázkami o mém životě,“ pohrozil jí. Redaktorka nicméně odvětila: „Ono to ale ovlivňuje WikiLeaks.“ Assange svým odchodem znovu pohrozil a nakonec se zvedl, sundal mikrofon a odešel.

 

 

Americký časopis Forbes přitom zařadil před několika dny Assangeho mezi nejmocnější lidi světa na 68. místo. Žebříček vede čínský prezident Chu Ťin-tchao před Barackem Obamou. Ovšem zakladatel Wikileaks je v poslední době i terčem tvrdé kritiky ze strany mnoha novinářů po celém světě. Například komentátor americké konzervativní televize Fox News Christian Whiton (předtím pracoval na ministerstvu zahraničí Spojených států) na svém webu napsal: „Wikileaks jsou závažný problém pro naši národní bezpečnost. Je to politická válka proti USA,“ tvrdí Whiton. A vyzval vládu ve Washingtonu aby s Assangem naložila na základě vojenských zákonů jako s válečným zločincem a naznačil, že by měl skončit ve vězení na Guantanámu.

 

Do konce tohoto roku chce Wikileaks zveřejnit i důvěrné informace týkající se Libanonu a Ruska. Dá se tedy očekávat, že černá listina zemí, kde je považovaný Assange za nepřítele, se bude dál rozšiřovat.

 

Autor je student.