Pamětní eurobankovka s portrétem Karla Gotta, která vyjde u příležitosti jeho 80. narozenin

Pamětní eurobankovka s portrétem Karla Gotta, která vyjde u příležitosti jeho 80. narozenin Zdroj: Vladislav Klajban

V zahraničí nám nechtějí přijmout eura s Karlem Gottem, stěžují si čeští dovolenkáři

S velkými nepříjemnosti se potýká mnoho českých turistů v zahraničí, kam v létě odjíždí k moři na dovolenou. Tamní obchody a restaurace jim odmítají přijmout eurobankovky s Karlem Gottem. Ačkoliv eurobankovky s Gottem mají nominální hodnotu nula euro, tato drobnost nebrání českým turistům v pokusech jimi platit.

„Celý rok dřu v práci. Našetřil jsem nějaké peníze, tak jsem vyvezl rodinu ro Řecka, aby hlavně děcka viděla moře. Vystál jsem si děsně dlouhou frontu na eura, směnil je za pár tisíc. To, že byl na obrázku Karel Gott mě zahřálo u srdce. Říkal jsem si, že je super, jak se Čech dostal až na eura. Cítil jsem hrdost. No a potom v Řecku jsem chtěl dětem u stánku koupit zmrzlinu a ten pakistánec, nebo co to bylo zač ten přičmoudlej prodavač mi odmítl eura přijmout. Prý jsou neplatný. To mě fakt naštvalo, co vám budu povídat,“ prozradil pan Vladimír Ouřada, který je jen jedním z mnoha českých turistů, kterým v zahraničím nepřijali eurobankovku s Gottem.

Pan Ouřada ale v rámci možností dopadl ještě dobře. To další Čech, Jindřich Vlahý, ten se s eurobankovkou s Gottem v Itálii se zlou potázal.

„Normálně mě zatkla policie a na stanici mně vyslýchali jako nějakého kriminálníka. A to jsem prosím vás v hotelu chtěl za nocleh jenom platit eurobankovkou s Gottem. Prý podezření z falšování bankovek. Je to skandál, to vám povídám,“ rozčiloval se pan Vlahý, který má prý zkaženou dovolenou. Na skutečnost, že na eurobankovce je napsána velká nula, tedy logicky nemá žádnou hodnotu odvětil, že si myslel, že je to jen nějaký tiskařský šotek.

Na ministerstvu zahraničí zvoní od rána do večera telefony. Rozhořčení čeští turisté si stěžují, že jim tamní obchodníci odmítají přijmout eura a žádají, aby ministerstvo zakročilo.

„My nemáme jak zakročit. Ty eurobankovky jsou jenom takové pamětní. S nimi se ani platit nemá. Já nechápu, co ty lidi blbnou. Už jsme vydali oficiální prohlášení, že eurobankovkami s panem Gottem se nedá nikde platit, ale je nám to houby platné. Lidé to i tak pořád zkouší,“ posmutněl tajemník ministerstva zahraničí Evžen Roučný, který řídí krizový štáb ve věcech eurobankovek s Gottem.

Nejsou to však jen čeští turisté, kdo se potýká s nepříjemnostmi kolem pamětních eurobankovek. I zahraniční turisté, kteří navštívili Českou republiku můžou narazit. Vyrojila se totiž celá řada šmelinářů, kteří pokoutně zahraničním turistů s „výhodným“ kurzem nabízejí proměnit pamětní eurobankovky za dolary či jinou měnu.

„Já pšijela do Pahy na památka. Já tady za mlada studovala a Češka jepujika se mi líbí. Tady super památky a Paha moc hezká. Já vzala i lodina s sebou. Na letišti pišel za mnou pán a chtěla že mi rozmění jena na eura. Já věděla, že češi mají kojuna, ale eura se hodila. Já mu za spoustu jenů proměnila jena za aura a potom s těma aura já nemohla nikde platit. Na objázku byla nějaký pán. On zpívat písničky. Eura mi nikde nechtít přijmout. Já bez peněz a muset se i s rodinou vrátit domů do Japonsko se spoustou papírek na ktejích je pán, ktejí zpívá písničky,“ lamentoval pan Phu, který po letech opět navštívil Českou republiku, kde studoval a vzal s sebou i svou rodinu.

Jak je vidno, eurobankovky s Karlem Gottem vyvolali zmatek, se kterým nikdo nepočítal.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Historickou skutečností ale je proslulé vystoupení Miloše Jakeše v Kulturním domě JZD Červený Hrádek v roce 1989.