Úsvit... tehdy ještě měli vlastenci slovíček v zásobě dost.

Úsvit... tehdy ještě měli vlastenci slovíček v zásobě dost. Zdroj: ctk

Vlastencům došly názvy pro politická hnutí. Nevzdávají to a učí se nová slovíčka

Bývalí poslanci za SPD Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová vstoupili do hnutí, které nese název Jednotní Alternativa pro Patrioty. Samotný název tohoto hnutí vyvolává v lidech spoustu otázek. Například otázku, zda to myslí opravdu vážně. Skutečnost je ovšem zcela prozaická. Vlastencům došly názvy pro jejich hnutí. Z pohledu běžného člověka to může znít absurdně, ale musíme si uvědomit, že vlastenci mívají nižší slovní zásobu než běžný občan, a proto jsou jejich možnosti omezené.

„Vlastenectví rezonuje naší společností už tak dlouho a různá vlastenecká hnutí se natolik štěpí a vznikají nová, že v současnosti došly vlastencům názvy,“ vysvětluje Tomáš Netucha, politolog z Univerzity Karlovy.

„Vlastenecké hnutí musí mít úderný název, který u člověka to vlastenectví evokuje. Je dobré mít v názvu slova jako národ, vlast, patriot, svoboda nebo hrdost. To jsou všechno slova, která člověka chytnou a nepustí. Stačí několik těchto slov vhodně poskládat a název vlastenecké strany je na světě,“ dodává Netucha.

A vlastenci se nyní ocitli v situaci, kdy byla všechna vlastenecká slova již použita ve všech možných i nemožných pořadích a souvislostech.

Sběr víček na nové názvy

Samozřejmě, že v současnosti vlastenci usedají ke slovníkům a snaží se najít nová vhodná vlastenecká slova, ale to je běh na dlouhou trať. „Musíme si uvědomit, že vlastenci mají problém se skloňováním a vlastně celkově s prací se slovy. Právě proto aktuálně vznikají takové úsměvné názvy jako právě Jednotní Alternativa pro Patrioty,“ uvedl Tomáš Netucha příklad z praxe. Situace zašla dokonce tak daleko, že vlastenci začali sbírat na nové názvy pro politická hnutí plastová víčka. Ani to, zdá se, nebude stačit.

„Já si nemyslím, že nejdůležitější ze všeho je název hnutí. Já název beru jako doplněk. Hlavní je vize a zničení islámu a čmoudů obecně. Nějaký název hnutí je až druhořadý,“ vyprávěl Antonín Sivák, předseda hnutí Vlastenci Boj Islám je Debil.

Podle rychlého průzkumu mezi vlastenci to vypadá, že dvacet procent z nich považuje název hnutí za zásadní, třicet procent tvrdí, že to není zase tak důležité, a padesát procent dotazovaných respondentů uvedlo, že je potřeba zavřít hranice a prohlásit islám za nezákonný.

Každá skupina osob se dříve nebo později začne potýkat s nějakým problémem. Vlastenci tu zatím příliš imigrantů nemají, takže do té doby, než k nám začnou proudit po statisících, můžou ze slovníku shromáždit spoustu nových vlasteneckých slov a založit si mnoho hnutí s dokonalými názvy.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. HnutíVlastenci Boj Islám je Debil sice zatím nevzniklo, aledruhé zmíněné hnutí již skutečně existuje.