Ministryně je s mobily jedna ruka.

Ministryně je s mobily jedna ruka. Zdroj: Tomes Michael/E15

Nobelovu cenu za ekonomii si letos převezme ministryně průmyslu za průlomovou teorii stoupající nabídky

Renomovaní ekonomové po celém světě pukají závistí, neboť všem vytřela zrak jakási inženýrka z České republiky, kterou napoprvé ani nevzali na vysokou školu. Řeč je o Martě Novákové, ministryni průmyslu a obchodu, která navzdory všem předpokladům postavila základy novému ekonomickému směru. Takzvaná „Novákové škola“ se zařadí mezi takové pojmy, jako je například keynesiánství nebo Chicagská škola. Marta Nováková totiž dokázala, že s klesající poptávkou roste nabídka. Toto zjištění boří staletími zažité znalosti o fungování trhu.

Marta Nováková dokázala svůj revoluční ekonomický objev na příkladu z praxe, kdy cena mobilních dat stoupá díky tomu, že o ně není zájem a lidé je nevyužívají. Takže vše, co jste dosud věděli o nabídce a poptávce, neplatí. V dřevních dobách ekonomie (tedy ještě minulý týden) se mělo za to, že pokud o něco není zájem, prodávající musí snížit cenu, aby ten zájem vyvolal. Nyní podle teorie „Novákové školy“ je to přesně naopak. Když je o výrobek nezájem, výrobce ho zdraží. Poptávku tím sice nenakopne, ale to není důležité. Důležité je, že dělá správnou věc.

„Je to tak. Kdyby lidé více využívali mobilní data, ta by byla levnější. Lidé si neuvědomují, jakou mají moc. Pokud budeme všichni více kupovat diamanty, diamanty najednou zlevní. To samé platí o nemovitostech,“ prohlásila paní profesorka, inženýrka Marta Nováková, která dostala během pondělí sedm čestných doktorátů od prestižních vysokých škol napříč celým světem.

Čím nižší IQ, tím více titulů a Nobelovek

Všechny ekonomické knihy na světě se nyní přepisují, protože to, co dokázala paní profesorka, inženýrka, kandidátka věd (během psaní tohoto článku se paní profesorka, inženýrka, kandidátka věd Marta Nováková stala čestnou kandidátkou věd na několika prestižních vysokých školách) Marta Nováková, mění naprosto všechno, co lidé věděli o ekonomii. „Je to veliká čest pro celou Českou republiku. Po dlouhé době naše věda zanechala stopu ve světě a to je jedině dobře. Paní profesorka, doktorka, inženýrka, kandidátka věd Marta Nováková udělala pro českou vědu tolik jako snad doposud nikdo,“ rozplýval se profesor Evžen Zounar, předseda Českého svazu vědeckých pracovníků, který ministryni Novákovou doprovodí na slavnostní předávání Nobelovy ceny.

„Čím méně jste inteligentní, tím více Nobelových cen získáte,“ usměvavě v duchu své ekonomické teorie okomentovala svou nominaci na Nobelovu cenu Marta Nováková a navzdory všem předpokladům tvrdila, že jí úspěch rozhodně nestoupne do hlavy a že hodlá i nadále v drtivém tempu pracovat pro dobro České republiky. Prý má v záloze další průlomové ekonomické teorie, takže se můžeme jenom těšit, s čím v budoucnosti zase přijde.

Nobelovu cenu za fyziku získal "tvůrce" snímku vesmíru a objevitelé první exoplanety >>>