Novoroční předsevzetí mění strukturu ekonomiky

Novoroční předsevzetí mění strukturu ekonomiky Zdroj: profimedia.cz, archiv Blesku

Cigaretový koncern lobbuje za zrušení Nového roku. Na začátku roku mu vždy klesají tržby. Posilovny jsou proti

Gigant na poli výroby a distribuce tabákových výrobků, firma Philip Morris, vyrazil do boje proti začátku nového roku. Podle všeho má právě v tomto období nejnižší tržby. „Jako mezinárodní koncern zaměstnáváme řadu lidí a platíme nemalé daně. Navíc rozdáváme lidem radost. Z toho důvodu se domníváme, že by nám vláda měla vyjít vstříc a zrušit začátek prvního roku.

Lidé na Nový rok vyšilují, dávají si předsevzetí a jedno z nich bývá, že přestanou kouřit. První týden v lednu naše tržby klesnou až o padesát procent. V podstatě celý leden je pro nás ztrátový. Až v únoru se to vrátí do zajetých kolejí. Lidé přestanou blbnout a zase začnou kouřit,“ vysvětluje Marek Zounar, tiskový mluvčí firmy Philip Morris.

Vzhledem k tomu, že je Philip Morris opravdu velký hráč, získává zastání u některých politiků, a je tak možné, že opravdu dojde ke zrušení začátku nového roku.

„Philip Morris je náš přítel. Je to firma poctivá s dlouhou tradicí. My nemůžeme přihlížet, jak trpí. My jsme tu od toho, abychom nastartovali její ekonomiku,“ potvrdil první Marlboro man v Senátu, Jaroslav Kubera, a na důkaz toho, že to bere vážně, kouřil sedm cigaret najednou.

„Umím si představit, že první týden v lednu prostě nebude. Leden bude začínat až dejme tomu osmým dnem. Po Silvestru bude tedy hned osmý leden a to už lidé většinou svá předsevzetí nedrží. To už zase mohou kouřit,“ přemýšlel Kubera nahlas, když se jeho tělo nořilo do hustého cigaretového kouře natolik, že nebyl téměř vůbec vidět.

Proti zákazu jsou posilovny

Kubera není sám. Řada jiných senátorů i poslanců sdílí jeho názor. Zrušení začátku nového roku tedy může být v poslanecké sněmovně či senátu prodiskutována. Proti návrhu se však silně postavili majitelé posiloven a fitcenter. Ti naopak z Nového roku žijí.

„První týden po Novém roce mi pokryje náklady na provoz po zbytek roku a ještě vydělám na dovolenou u moře. Zrušení prvního týdne by mě finančně zruinovalo,“ stěžoval si Arnošt Floutek, majitel fitcentra v Praze. Není jediný, kdo zákaz prvního týdne v lednu odmítá. Naprosto všichni majitelé fitcenter a posiloven přiznávají, že lidé po Novém roce chtějí děsně moc hubnout, protože si to dali jako předsevzetí. Po jednom až dvou týdnech jejich nadšení upadá. A právě v těch prvních dvou týdnech je potřeba ždímat z nich peníze, co to dá.

Dietologové versus koncern

Za majitele posiloven a fitcenter se postavili i dietologové, kteří rovněž žijí z prvních týdnů po Silvestru.

„Lidé nechtějí hubnout celý rok. Oni si na konci roku uvědomí, že jsou tlustí a že je s tím třeba začít něco dělat. Dají si předsevzetí, že po Novém roce budou hubnout. Poradí se se mnou, já jim vytvořím jídelníček na míru za deset tisíc a je hotovo. Oni zase po čtrnácti dnech budou žrát u mekáče, protože to nevydrží, ale tím lépe pro mě do příštího roku. Pokud nám dietologům vezmete začátek ledna, půjdeme žebrotou,“ zalykal se Slavomír Nosek, dietolog a autor publikace „Vodová dieta.“

Těžko říci, čí tlak bude nakonec silnější a komu politici podlehnou. Dietologů a majitelů fitcenter je bezesporu hodně, ale Philip Morris je nadnárodní koncern. Proti němu se těžko bojuje.