Bible bude mít novou, korektní verzi

Bible bude mít novou, korektní verzi Zdroj: TMBK

Aktivisté vyžadují přepsání Bible, současná verze uráží menšiny a ženy. Adam bude stvořen z Evina žebra

Žijeme ve světě, kde vše musí být přizpůsobeno hlasité menšině. Společnost si musí uvědomit, že pouze pokud nikoho nebude nic urážet, můžeme jako lidstvo zamířit k hvězdným výšinám. Nemůžeme si dovolit byť jen jedinou rozezlenou menšinu. Musíme vytvářet kompromisy ke všeobecné spokojenosti.

Můžeme poděkovat prozřetelnosti, že na světě existuje spousta aktivistů, kteří bojují za hlasité menšiny (popřípadě rovnou z hlasitých menšin pocházejí) a svým neúnavným poukazováním na problémy, kterých by si soudný člověk nikdy nevšimnul, dělají náš svět lepším místem.

„Bible je zastaralá publikace, která do naší doby nezapadá. Pohrdá současnými trendy a vysmívá se slušnosti do obličeje. V první řadě je tristní, jak jsou v Bibli znázorněné ženy. De facto výhradně pouze jako matky, se kterými kdekdo ulehá na lože. Pamatujme, že muži a ženy si jsou rovni. Pohlaví nerozhoduje. Jak můžeme vědět, že Ježíš nebyl žena?“ ptá se Ludmila Novák, feministka a aktivistka ze sdružení „Penis je vražda“, která se připojila k hnutí za změnu Bible.

„Požadujeme změnu mužských a ženských rolí v Bibli. Chceme apoštolky. Vyžadujeme, aby byl Adam stvořen z Evina žebra, a ne naopak. S ženami v Bibli je zacházeno jako s onucí,“ rozčilovala se Ludmila Novák, až se ji natřásal knírek.

Transgender Ježíš

„Souhlasím s paní Novák. I naše organizace „Všechny rasy si jsou rovny, ale černoši trochu víc“ se připojuje k akci za změnu Bible. Fandíme našim sestrám z feministických řad, které bojují za ženská práva. My zase chceme, aby bylo v Bibli zastoupeno více ras. A to rovnoměrně. Proč by Ježíš nemohl být Asiat?“ naznačil aktivista René Bláha, který spolu s dalšími ze své organizace bojuje proti rasismu ve všech jeho podobách.

„Kvitujeme, že jeden ze tří králů byl černoch. Co se nám ale už moc nelíbí, že onen černoch byl vzadu a vystrkoval bradu. Já osobně jsem Bibli tedy nečetl, ale zpívá se o tom v koledě, takže to bude pravda. Budeme vyžadovat, aby těch králů bylo více. Jeden král Afroameričan. Druhý král Eskymák. Třetí král by mohl být běloch slovanského typu. Další král Asiat. Nezapomínejme ani na krále indiána. Umíme si představit minimálně sedm králů,“ vyjmenoval René Bláha.

Ani další aktivistické skupinky nezůstaly ve výzvě za změnu Bible pozadu.

„V Bibli není žádná transgender osoba a to uráží celou naši komunitu,“ posteskl si Martin Michálek, dříve známý jen jako Veronika.

„Určitě by se našlo nějaké místečko, kam transgender osobu zapojit. Při potopě světa by například mohl Noe na svou archu vzít transgender ženu a transgender muže. A nikde není řečeno, že transgender osoba nebyl sám Ježíš,“ zasnil se Martin.

Třetí pohlaví

„A co LGBT tematika?“ ptala se Markéta Volná z nadace „Být lesbou je boží“.

„V Bibli vidíme málo homosexuálních párů, jsou-li tam vůbec nějaké. Hned na začátku Bible, kde Bůh vytváří svět. Šest dnů maká a sedmého odpočívá. Copak by Boha zabilo, kdyby sedmého dne místo odpočinku stvořil homosexuály? Aby o nich byla v Bibli zmínka hned na začátku. Budeme na tom trvat,“ předložila Markéta Volná své požadavky.

„Rozumím rozhořčení kolegů aktivistů a jejich návrhy podpořím, ale co nejvíce trápí nás, je, že v Bibli není žádná zmínka o jedincích třetího pohlaví,“ rozčilovalo se Alex Žezlo, které je členem hnutí za zrovnoprávnění třetího pohlaví.

„My nemíříme nikam vysoko. My jenom chceme, aby byl Jidáš nebo někdo poměrně výrazný třetího pohlaví. Aby se o tom mluvilo a bylo to černé na bílém,“ bylo Alex Žezlo skromné.

Ježíš: Černá žena a bývalý Asiat

Aktivisté ze všech možných skupin nastínili své požadavky, kterých se poměrně hlasitě dožadují. Ve Vatikánu, kam spadá pravomoc k přepsání Bible, se hlasy rozcházejí. Nicméně tajemník pro Bibli, bratr Michael naznačil, že ten tlak je natolik silný, že Vatikán podlehne.

„Podívejte se, dnes se lidé mají až moc dobře, tak řeší pitomosti. Jsou moc útlocitní. S tím bohužel nic neuděláme. Tlak veřejnosti je příliš silný. Vážně uvažujeme o tom, že Bibli přepíšeme, abychom měli klid. Ať je Ježíš pro mě za mě černá žena, která byla dříve asijským mužem. Tady se dneska nedá dělat pořádně ani to náboženství. Já na to kašlu, vrátím se domů a budu prodávat elektroniku u své sestry v obchodě,“ mávnul rukou bratr Michael a nepřímo tak potvrdil, že Bible dozná řadu změn.

Vypadá to, že křesťanství čeká velká změna a Bible se bude přepisovat. Věříme, že aktivisté budou spokojeni a svět bude zase o trochu lepším místem.