Markéta, wimbledonská šampionka.

Markéta, wimbledonská šampionka. Zdroj: Instagram

Forehand Markéty Vondroušové
Forehand Markéty Vondroušové
Markéta Vondroušová s trofejí pro vítěze Wimbledonu
Vondroušová na tiskové konferenci po finále
Vondroušová s trofejí
5
Fotogalerie

Vláda rozhodla. Vondroušová musí vrátit peníze za Wimbledon, příliš by provokovala chudé občany

Nečekaná vítězka Wimbledonu Markéta Vondroušová se aktuálně potýká s nepříjemným problémem. Za výhru ve finále Wimbledonu si vydělala 65 milionů korun, což je podle českých občanů zbytečně moc.

Už v průběhu turnaje, kdy Vondroušová postupovala dál a dál, se v médiích začaly objevovat články, kolik si už za turnaj vydělala, a noviny porovnávaly její aktuální výhru s příjmem běžného českého občana, který takovou částku nevydělá za celý život. Tato informace samozřejmě většinu lidí značně znepokojila, takže se dožadovali, aby Vondroušová peníze vrátila.

„Za pinkání na kurtu si vydělá tolik, jako si já nevydělám za několik životů. Kde je spravedlnost? Každý den chodím do kolbenky, kde odvádím u pásu nadstandardní výkon. Dokonce jsem byl vloni u nás na lince zaměstnanec měsíce. Kde je mých 65 milionů?“ ptá se pan Jaromír, který přiznává, že Vondroušová tenis umí, ale že on stejně tak umí sešroubovat díly do automobilů.

„Navíc já aspoň vytvářím nějaké hodnoty. Něco hmatatelného, co se potom dá použít dál. Vondroušová jenom hraje tenis. To není žádná hodnota,“ domnívá se pan Jaromír. „Podle mě by měla peníze vrátit,“ dodává.

Pan Jaromír není ve své dedukci sám. Další a další lidé se selským rozumem, kteří podle sebe odvádějí záslužnější práci pro lidstvo, ale tolik peněz jako Vondroušová si v životě nevydělají, žádají, aby Vondroušová částku vrátila nebo ji celou poslala buď jim, anebo alespoň na charitu.

Silného tématu se chytli politici, a dokonce i vláda. „My samozřejmě paní Vondroušové gratulujeme k úspěchu. Je to hezké a my si vážíme její reprezentace. Bohužel pro ni si vydělala moc peněz, což dráždí české občany, kteří si tolik peněz nikdy nevydělají. Já chápu, že to může být pro mnohé lidi demotivační a ve společnosti se tím vytváří dusno. Dusno my nepotřebujeme. Z toho důvodu vláda rozhodla, že paní Vondroušová výdělek za Wimbledon vrátí organizátorům. Pokud nebude vycházet s financemi, může si přes léto najít nějakou brigádu. Třeba prodávat zmrzlinu,“ vysvětloval premiér Fiala, proč vláda po dlouhém zvažování rozhodla tak, jak rozhodla.

Zatímco pan Jaromír je s krokem vlády spokojený a cítí jisté zadostiučinění, profesionální sportovci se obávají, že tu vzniká precedens, který by se mohl týkat i jich.

„Jestliže dneska nařídili Vondroušové vrátit peníze, kde je psáno, že to zítra nemůže potkat třeba mě?“ obává se hokejista Jakub Voráček, který si v NHL přijde každý rok rovněž na několik desítek milionů korun. „Voras si ty peníze zaslouží. Jako jeden z mála,“ vzkázal Voráčkovi na dálku pan Jaromír, který nově rozhoduje, který sportovec si svoje vydělané peníze může nechat a který půjde žebrotou jako pan Jaromír.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností je ale například úmrtí spisovate Milana Kundery.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>