Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

OSN se na Valném shromáždění dohodla, že je absolutně k ničemu. Přesto bude ve své práci pokračovat

Na nedávném Valném shromáždění OSN, které bylo svoláno v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, se členské státy shodly na tom, že je OSN úplně k ničemu. Zároveň se Valné shromáždění vzájemně poplácalo po zádech a drtivou většinou si odhlasovalo, že v dobré práci bude pokračovat dál.

„Je to historický okamžik, kdy OSN dospěla k jednotnému názoru. To se opravdu nestává často, a co si vzpomínám, tak se to vlastně nestalo nikdy. OSN jako nejmocnější organizace na světě má za úkol dlouze hovořit o problémech, nastínit nějaké řešení a toto řešení si neodhlasovat a pokračovat v dialogu. Je to hlavní pilíř celosvětového míru a blahobytu. Je mi ctí, že jsem mohl být u tohoto okamžiku jako předseda,“ rozplýval se Csaba Korosi, současný předseda Valného shromáždění světové organizace.

O tom, že je OSN k ničemu, věděl celý svět, ale samotná OSN se na tom nedokázala dohodnout. Až nyní. K prozření přispěla hlavně situace na Ukrajině, a především Rada bezpečnosti OSN, která má za úkol dbát na celosvětový mír.

„Tušili jsme, že ta naše Rada lehce drhne. Když Rusko zaútočilo na Ukrajinu, chtěli jsme Rusy odsoudit. Vyslat jim jasný vzkaz. Třeba klidně i poslat Putinovi esemesku, že to není hezké, a souběžně s tím říct jasně do médií, že ruský útok na Ukrajinu je ošklivý. To by si Rusko rozhodně za rámeček nedalo. Bohužel však má Rusko v Radě bezpečnosti právo veta, takže nám zakázalo posílat esemesky a říkat něco do médií, což náš plán zhatilo,“ prozradil Enrique Chollenzo, zástupce tajemníka Rady bezpečnosti.

Pokud by Rusko v Radě bezpečnosti nevyužilo své právo veta, mohla být agrese na Ukrajině dávno vyřešena.

„Lidé se OSN smějí, že nemá žádné skutečné pravomoci, ale to není pravda. My můžeme vydávat doporučení, a hlavně můžeme něco odsoudit, anebo dokonce někoho za něco označit. To jsou velmi silné páky. Představte si, kdyby Rusko nemělo právo veta, tak rázem OSN ruskou agresi na Ukrajině odsoudí a jsem přesvědčen, že Rusko dokonce označí za agresora. V tom případě jsem přesvědčen, že by Putin dal povel k okamžitému ukončení speciální vojenské operace a sám by se oběsil někde ve svém bunkru,“ připomněl Enrique Chollenzo sílu a vliv Rady bezpečnosti OSN, respektive samotné OSN.

I lídr Valného shromáždění Csaba Korosi si proto postěžoval na Radu bezpečnosti.

„Je to takové nepraktické, když v Radě má agresor, který vede válku, právo veta, takže Rada bezpečnosti nemůže nic dělat. A že by toho byla schopna udělat mnoho. Určitě by nechala natisknout letáčky Stop válce! anebo by písemně a možná, že dokonce i slovně, vyzvala Rusko, aby se nad sebou zamyslelo. V současné situaci je to ale opravdu nemožné,“ přiznal Korosi.

Navzdory absolutní neschopnosti cokoli, a to opravdu doslova cokoliv, ve světě ovlivnit, OSN pokračuje ve své činnosti.

„To, že jsme si na Valném shromáždění odhlasovali, že je OSN absolutně k ničemu, neznamená, že naši činnost ukončíme. Naopak nás to nakoplo k další práci. Je vidět, že když se chce, tak si nakonec přece jenom něco odhlasujeme. Je to dobrá zpráva pro celý svět,“ uzavřel téma Korosi.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je vzpoura Wagnerovců v Rusku.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>