Bývalý prezident Miloš Zeman ve své kanceláři (27. 4. 2023)

Bývalý prezident Miloš Zeman ve své kanceláři (27. 4. 2023) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Bývalý prezident Miloš Zeman ve své kanceláři (27. 4. 2023)
Miloš Zeman
Miloš Zeman ve své nové kanceláři na Praze 6
Exprezident Zeman otevřel svou kancelář, (19.04.2023).
Exprezident Zeman otevřel svou kancelář, (19.04.2023).
8
Fotogalerie

Ze slivovice, kterou dostal jako dar od Zemana, se Katarský princ podělal a hrozí vojenskou odplatou

Česká republika se v současné době potýká se sérií mezinárodních skandálů. Na vině jsou závadné a nekvalitní dary, které diplomaté a státníci obdrželi z rukou minulého prezidenta Miloše Zemana. Ukázalo se totiž, že Vratislav Mynář, který měl pořizování darů pro prezidenta na starost, škudlil, kde se dalo.

Mediálně propíraná prezidentská slivovice určená jako prezidentský dar zahraničním delegacím, která byla pořizována z autobazaru bez koncese a s pochybným původem za přemrštěnou cenu, je jenom špička ledovce.

Byla to však právě ona slivovice z autobazaru, která měla patrně nejzásadnější mezinárodní dopad.

„Navštívil jsem vašeho prezidenta v dobré víře, že by naše země mohly spolupracovat, hlavně co se týče plynu a ropy. Za přítomnosti kamer jsem obdržel jako dar od pana prezidenta archivní a vzácnou slivovici. Ačkoliv u nás doma v Kataru alkohol nepijeme, bral jsem to jako příležitost zcela výjimečně okusit tento zahraniční speciál.

Při příležitosti návštěvy delegace z USA jsem diplomatům nabídl skleničku této archivní slivovice. Abych neurazil, tak i já jsem si dal. Pár minut po požití se mi udělalo nevolno a doslova a do písmene jsem se v průběhu jednání před našimi partnery z USA podělal. Naštěstí se podělali i oni, takže to nebyla zase taková ostuda, ale i tak to bylo nepříjemné.

Náš úřad pro kontrolu léčiv udělal rozbor slivovice a ukázalo se, že vedle alkoholu obsahuje i motorový olej a není určena pro lidi. To je skandál. Zcela vážně zvažujeme vojenskou intervenci jako odplatu za pokus o otrávení člena královské rodiny,“ rozčiloval se katarský princ.

Nebyla to však jen pančovaná slivovice z autobazaru, která ukazuje Českou republiku ve špatném světle.

Vratislav Mynář šidil i na jiných prezidentských darech.

„Na návštěvě u prezidenta Zemana jsem od něho dostal hříbě starokladrubského koně, chovatelský unikát. Byl jsem nadšený. Doma mi přišlo divné, že hříbě neroste a že naopak z nějakého důvodu dává mléko, pročež přivolaný zvěrolékař potvrdil, že nejde o hříbě, ale o kozu z upilovanými rohy. Že jim není hanba,“ odplivl si John Brown, člen sněmovny lordů, který byl před dvěma lety u Zemana na Hradě v rámci česko-britského přátelství.

Skandály s nekvalitními dary se nevyhnuly ani těm nejvyšším světovým státníkům.

„Do České republiky už nejedu. Nejdřív kolem mě tehdejší premiér Babiš pořád poskakoval, nepříčetně si mě fotil a byl mi pořád za prdelí. I na záchod za mnou chodil, jestli nepotřebuju pomoct s oklepáním, a neustále říkal, že jsme největší kamarádi.

Potom jsem u vašeho prezidenta Zemana dostal darem diamantový náhrdelník prý nevyčíslitelné hodnoty. Dal jsem ho manželce. Do týdne jí několik diamantů vypadlo nebo prasklo a zlato pustilo barvu, takže měla kolem krku černý kroužek. Ukázalo se, že diamanty nejsou diamanty, ale obyčejné sklo a avizované zlato byl jenom nějaký nabarvený kov. Byla to jedna velká blamáž,“ prozradil zase například francouzský prezident Macron.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je rozmístění ruských jaderných hlavic v Bělorusku.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>