Čínská aplikace TikTok.

Čínská aplikace TikTok. Zdroj: Reuters

Vláda zakázala Tik Tok. Ne kvůli bezpečnosti, ale kvůli debilním videím. Influenceři hrozí hladovkou

Zatímco téma sociální sítě Tik Tok aktuálně rezonuje v západním světě hlavně kvůli napojení na čínskou vládu a možným bezpečnostním rizikům, česká vláda se v souvislosti s touto sítí zaměřila na jiné téma. V době, kdy evropské státy zakazují Tik Tok státním úředníkům, a USA se dokonce zabývá myšlenkou tuto sociální síť zakázat úplně právě kvůli bezpečnostním rizikům, Česká republika to vzala za jiný konec. Tik Tok zakázala kvůli debilním videím.

„Podle našeho názoru je správné, že v západním světě vyvstalo téma omezení sociální sítě Tik Tok. To na úvod. Dále ale je potřeba dodat, že omezení používání Tik Toku je postaveno na chybném důvodu.

Není to bezpečnostní riziko, které uživatelům této sociální sítě hrozí. To je zástupný problém. Hlavní problém je ten, že videa, která jsou na Tik Toku, jsou prostě a jednoduše natolik debilní, banální, fušerská a neoriginální, že mají negativní dopad na společnost,“ myslí si premiér Petr Fiala.

„Není výjimkou, že běžný uživatel Tik Toku sleduje videa i několik hodin denně. Videa, kde cizí člověk tančí u sebe v obýváku, zpívá nějakou písničku nebo prostě jenom krmí králíka mrkví. To je naprosté mrhání časem i potenciálem daného uživatele této sociální sítě. Zatímco jako zombie několik hodin tupě sledujete, jak si cizí ženská češe vlasy, utíká vám život mezi prsty. Ten čas jste mohli využít mnohem kvalitněji. A to nemluvím jen o práci, ale i o volném čase.

Místo sledování krátkých videí, které ve finále trvá i několik hodin, si může člověk přečíst knihu, podívat se na zajímavý film nebo klidně i sedět doma ve tmě a mlátit hlavou o zeď. Všechno je přínosnější než Tik Tok.

Nemluvě o negativním dopadu na vývoj mládeže.

Z toho důvodu se vláda rozhodla celoplošně zakázat Tik Tok. Je to pro vaše dobro. Pro dobro vás všech,“ dodal Fiala.

Podle některých bezpečnostních analytiků Fiala udeřil hřebíček na hlavičku, neboť cílem Číny prostřednictvím Tik Toku není vytahovat z lidí údaje, ale tupými videi ovlivnit myšlení celých národů, snížit plošně IQ, snížit, popřípadě úplně devalvovat veškeré kulturní povědomí a posléze si tyto státy plné otupených občanů lehce podrobit.

Rozhodnutí vlády o zákazu Tik Toku má samozřejmě přímý dopad na přední české tiktokery, kterým se zákaz nelíbí a hodlají proti tomu bojovat.

Většinou je Tik Tok jejich jediným zdrojem příjmů (případně ještě na Tik Tok napojené další sociální sítě) a vzhledem k tomu, že nic neumí, jsou na Tik Toku existenčně závislí.

„Tohle je bodnutí do zad. Vláda zařízla celé jedno odvětví. My to ale takhle nenecháme. Chtěli jsme uspořádat demonstrace, ale všechna náměstí v České republice jsou rezervovaná na demonstrace proti chudobě na dva roky dopředu, tak alespoň držíme hladovku,“ tvrdí předseda svazu Českých Tik Tokerů Honza Váňa, který vystupuje na Tik Toku pod přezdívkou Vahna style, kde slaví úspěch se svými videi, ve kterých olizuje bezdomovce nebo rozbaluje Kinder vajíčka, která mají statisíce zhlédnutí.

Podle nejnovějších informací však hladovka tiktokerů dlouho nevydržela, protože tiktokeři si sice natáčeli, jak mají hlad, ale neměli tato videa kde sdílet, tak je to přestalo bavit. Většinou už po dvou hodinách.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností ale například je demonstrace odborářů před Úřadem vlády.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>