Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Lidé chudnou, protože místo do práce chodí na demonstrace, odhalila studie

Nedávná demonstrace na Václavském náměstí, která nesla název Česko proti bídě a kterou svolal prima kluk a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, byla jednou z mnoha demonstrací za poslední dobu.

Všechny demonstrace mají podobný cíl, tedy odvolat vládu, přestat se jakkoliv vměšovat do války na Ukrajině a zatočit s bídou.

Poslední požadavek, tedy zatočit s bídou, se v poslední době na protestech objevuje čím dál častěji. Proč je tomu tak, na to se zaměřila agentura Proč je tomu tak, která zjišťuje u různých věcí, proč je tomu tak.

„Sebrali jsme data za poslední dva roky ze všech demonstrací, co se konaly nejen na území Prahy. Zjistili jsme, že čím víc bylo demonstrací, tím větší byl postupem času apel demonstrujících na to, aby se Česká republika vymanila z bídy a chudoby. Jednoduše řečeno, čím víc lidé chodili na demonstrace, tím méně chodili do práce a tím méně měli peněz,“ vysvětloval akcentaci bídy na demonstracích Dušan Navrátil z agentury Proč je tomu tak.

„Zajímavostí u demonstrací z poslední doby je takzvaný Rajchlův paradox. Zatímco demonstranti, kteří místo do práce chodí na demonstrace, chudnou, pořadatelé demonstrací naopak bohatnou. Je to samozřejmě bohatnutí na úkor právě těch demonstrujících, kteří pořadatelům nejen posílají finanční dary, ale rovněž se nechají zlákat na koupi nějakého toho merche.

Například kšiltovky s nápisem PRO vydělaly panu Rajchlovi na dvě nové vily a jednu luxusní jachtu,“ dodal Dušan Navrátil.

Navrátilova slova posléze potvrdili i samotní demonstranti.

„To je demonstrace tady, jindy zase tamhle. Já jsem až z Opavi, jízdenka není zadarmo, v práci si musím vzít dovolenou, protože normálně makám i o výkendu. Ono se to nasčítá. Ty náklady jsou hrozné. Navíc musím koupyt kšiltovky s nápisem PRO z e-shopu pana Rajchla, abych dostal všivku usměvavého smajlíka na rameno. V takovém případě budu na demonstraci moc být úplně vepředu a držet transparent a třeba budu mít i fotku v noviynách. Lidi, co nakupují na e-shopu pana Rajchla, mají přednostní umístění na demonstraci,“ chlubil se pan Radim z Opavy výšivkou usměvavého smajlíka. (Jedná se o doslovný přepis vyjádření pana Radima, takže je i s pravopisnými chybami. Pan Radim totiž i hovořil s pravopisnými chybami; ­poznámka autora.)

Pan Radim je řadovým demonstrantem, jenž si díky velkému množství demonstrací a utrácení peněz za kšiltovky s nápisem PRO uvědomil, že žije v bídě, za což může Fialova vláda.

„Dřív to bylo v pohodě. Pak ale přišla Fialova vláda a začaly všechny ty demonstrace. Dvakrát týdně jezdím někam demonstrovat. To se samozřejmě promítne do peněz. Navíc už mám doma dvacet sedm kšiltovek s nápisem PRO a nemůžu přestat je kupovat. Jsem na nich závislý,“ přiznal pan Radim, který si na to, aby mohl i nadále jezdit na demonstrace a utrácet peníze za kšiltovky PRO, musel vzít hypotéku. Ostatně pan ­Radim není sám.

„Tohle za Babiše rozhodně nebylo. Za něho bylo dobře. Pak ale přišel ­Fiala a s ním i demonstrace. Ze začátku jsem jezdila jenom tak ze zvědavosti. Čím víc jsem na ně ale jezdila, tím méně peněz jsem měla a tím víc jsem chodila protestovat proti bídě. Je to začarovaný kruh. Dokud vláda nepodá demisi a nebude nám vládnout někdo z lidu se selským rozumem, budeme se mít všichni špatně,“ je přesvědčena paní Dagmar z Olomouce.

„Ty transparenty taky nejsou zadarmo. Kartón dneska něco stojí a co teprve násady od koštěte, na který kartón připevním? To je nové koště na každou demonstraci, protože nemůžu používat na každou demonstraci stejnou násadu. Kde na to mám brát, když mě z práce vyhodili za to, že jsem tam nechodila? Já tam nechodila, protože jsem musela jezdit na demonstrace,“ vysvětlila paní Dagmar, jež se jako jedna z mnoha dostala do začarovaného kruhu bídy díky demonstracím.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností ale například je úmrtí generála Emila Bočka.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>