Mistrovství světa v Kataru

Mistrovství světa v Kataru Zdroj: Reuters

Kapitán Ekvádoru Enner Valencia
Španělští fotbalisté se připravují na středeční vstup do šampionátu proti Kostarice
Španělští fotbalisté se připravují na středeční vstup do šampionátu proti Kostarice
Španělští fotbalisté se připravují na středeční vstup do šampionátu proti Kostarice
Španělští fotbalisté se připravují na středeční vstup do šampionátu proti Kostarice
9
Fotogalerie

Hráči na MS v Kataru si stěžují na mrtvé dělníky. Máme je v šatně, ve sprchách i na pokoji, tvrdí fotbalisté

Jen co začalo Mistrovství světa ve fotbale v Kataru, začínají se množit nespokojené reakce hráčů i funkcionářů napříč všemi týmy. Při stavbě fotbalových stadionů a zázemí zemřelo zhruba šest a půl tisíce dělníků kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám, a jelikož se všechno dělalo ve spěchu, nebyl čas ani prostor těla dělníků někam odvézt, nedej bože pohřbít.

„Je to tu hezké. Takové moderní. Vypadá to, že to stálo hodně peněz. Co nás ale trochu zaskočilo, byla na můj vkus až nezvykle vysoká koncentrace mrtvých dělníků v zázemí, ale i na tréninkové ploše. Kluci si stěžují, že mají na pokoji mrtvé dělníky. Někteří je mají dokonce ve sprchách. Tady si myslím, že pořadatelský tým trochu zaváhal. Mrtví dělníci měli být odstraněni ještě před příjezdem týmů. Kazí to celkový dojem,“ myslí si jeden z trenérů fotbalové reprezentace Francie, který si nepřál být jmenován.

Nejsou to však jen mrtví dělníci na pokoji nebo ve sprchách, kteří vrhají špatný stín na jinak perfektní mistrovství. Nezvykle vysoký počet mrtvých dělníků ruší samotné hráče na trénincích.

„Tréninkové hřiště mi přijde trochu odfláknuté. Když jsem si zkoušel dělat kličky, zakopl jsem o nohu mrtvého dělníka. To mi nepřijde správné ani sportovní. Stát se tohle během důležitého utkání, byl by z toho poprask. Při tréninku to zase tolik nevadí, ale pořadatelé tohle podcenili. Rozumím tomu, že tréninkové hřiště i zázemí nebude tolik vidět v televizi, ale i tady bych si uměl představit, že bohatá země jako Katar zajistí adekvátní úroveň a servis. Mrtví dělníci či jejich části na tréninkové ploše nejsou z mého pohledu adekvátní úroveň hodná mistrovství světa,“ postěžoval si Eden Hazard, reprezentant Belgie.

Ani jeho kolega z reprezentace brankář Thibaut Courtois neskrývá své rozčarování.

„Těch mrtvých dělníků mi přijde už moc. Je to otravné. Při tréninku mi ta mrtvá těla překáží. Jak mám trénovat výskok, když dopadám do těl mrtvých dělníků? Několikrát jsme upozorňovali pořadatelskou službu, aby ta těla někam uklidila, ale je jich tolik, že nestíhají. Doufám, že aspoň na hlavním stadionu při hře bude již vše odklizeno. Tohleto je jediná kaňka na jinak perfektním mistrovství. Všechno je tu nové, naleštěné a moderní. Jenom kdyby tu nebylo tolik těl mrtvých dělníků,“ postěžoval si brankář.

Pořadatelé se dušují, že dělají všechno, co je v jejich silách, aby těla mrtvých dělníků odklidili. Podle nich je jich ale příliš mnoho na to, aby se všechna stihla odklidit v dohledné době.

„Minimálně do semifinále budou mrtví dělníci odstraněni všichni. Musíme se potýkat i s úmrtím během probíhajícího mistrovství, protože nejen dělníci nám tu v nevyhovujících podmínkách umírají. Umírají nám zde i pořadatelé, pracovníci v zázemí a taky hodně homosexuálové,“ zní z úst pořadatelů.

Kdy se podaří všechny mrtvé dělníky odstranit ze šaten, sprch i hracích ploch, aby byli fotbalisté spokojeni a už o ně nezakopávali, tak není v současné době jisté.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Kontroverze kolem fotbalového MS v Kataru jsou ale skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>