Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Prezident Miloš Zeman
Jmenování generálů na Pražském hradě. (28.10.2022)
Pietní akt na Vítkově. (28. října 2022)
Miloš Zeman během svého rozloučení s cestami po regionech: V Ústeckém kraji navštívil mj. Děčín (17.10.2022)
Miloš Zeman během svého rozloučení s cestami po regionech: V Ústeckém kraji navštívil mj. Děčín (17.10.2022)
13
Fotogalerie

Oživování prezidenta chvíli trvá. K dopadu rakety do Polska se vyjádří do deseti dnů, vysvětluje Ovčáček

Dopad ruských raket na území Polska, jejichž výbuch zabil dva lidi, vyvolal znepokojení napříč takřka celým světem. Představitelé západních států se předháněli ve vyjádření a tuzemští politici nebyli výjimkou. Ačkoliv nebylo jasné, zda se jednalo o závadu, sestřelenou ruskou raketu Ukrajinou nebo cílený ruský útok, k situaci se vyjádřil premiér, ministryně obrany i řada dalších politiků.

Bez reakce zatím zůstává prezident Miloš Zeman. Podle mluvčího hlavy státu a vrchního velitele ozbrojených sil nelze od pana prezidenta čekat pružnost. Nejprve je třeba ho oživit, nastartovat, vysvětlit mu, kdo je a co je za rok, a až posléze můžeme čekat nějaké vyjádření.

„Pan prezident aktuálně běží na úsporný režim. Je to praktické, protože tak déle vydrží. Nelze tak od pana prezidenta očekávat nějaké bleskové vyjádření. Aby pan prezident reagoval na nějaké aktuální dění, je to zdlouhavý proces,“ vysvětluje Jiří Ovčáček.

„V první řadě musí proběhnout za účastí údržbářů a hradních techniků kontrola hardwaru. Jestliže pan Mynář vydá pokyn k oživení prezidenta, je nutné začít jeho tělo po dobu nejméně tří dnů postupně zahřívat. To znamená, že je tělo pana prezidenta vyzvednuto z kryokomory a je umístěno do místnosti s pokojovou teplotou.

Tři dny a tři noci se tělo pana prezidenta takzvaně rozmrazuje za přítomnosti odborníků. Přítomen je rovněž lékař, který měří tělesné funkce pana prezidenta a zaznamenává případný puls. Dokud lékař nenahmatá u pana prezidenta puls, nelze přejít do další fáze oživování. Nahmatání pulsu může trvat i několik dní. Už se nám stalo, že pan prezident byl bez pulsu i týden. Uličník jeden,“ pousmál se Jiří Ovčáček.

„Jakmile je během rozmrazování pana prezidenta nahmatán puls, opouští jeho tělo technici a předávají pana prezidenta do rukou týmu lékařů. Ti se všemi prostředky pokouší obnovit prezidentovy tělesné funkce. Pokud se jim to podaří, je pan prezident vrchním lékařem prohlášen za živého a nastává další fáze buzení.

Pan prezident se musí budit z hibernace velmi pomalu a opatrně. Při rychlém probuzení by mohl utrpět šok.

Až je pan prezident přiveden k životu a je probuzen, přebírají si hlavu státu asistenti. Ti nejprve panu prezidentovi vysvětlí, že je prezident, nastíní mu přibližný rok a měsíc, ve kterém se zrovna nachází, a předestřou mu, co se po něm v dohledné době očekává. V tomto případě mu řekneme, že ruské rakety dopadly na Polsko a že by bylo hezké, kdyby se k tomu nějak vyjádřil. Samozřejmě, že mu podle aktuální nálady ve společnosti vysvětlíme, že to je potřeba odsoudit, a ne oslavovat.

Jelikož máme s procesem oživování pana prezidenta bohaté zkušenosti, lze očekávat, že se k situaci vyjádří do deseti dnů,“ ubezpečil mluvčí Jiří Ovčáček, že vyjádření prezidenta k situaci bude, ale musíme si pár dnů počkat.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Válka na Ukrajině je však smutnou skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>