Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz - ilustrace

Menstruační chudobu vláda vyřeší tím, že omezí menstruace

Zatímco Skotsko zatočilo s menstruační chudobou s velkou parádou a od příštího týdne budou mít všechny skotské ženy nárok na vložky a tampony zdarma, Česká republika se v tomto ohledu chystá vydat jiným směrem. Menstruace plošně omezí na nutné minimum.

Toto polovičaté řešení se nezamlouvá opozici a například stínový ministr pro menstruaci Tomio Okamura zvedá výhružně ukazováček a tvrdí, že menstruační chudobu je třeba řešit celoplošně a úplně.

„Je to ostuda této vlády. Včera jsem se jen tak namátkou pohyboval v Praze kolem hlavního nádraží a narazil jsem během pár minut nezávisle na sobě na tři ženy, které před nádražím žebraly o tampóny nebo vložky. Samozřejmě, že jsem dotyčným vlastenkám nabídl své erární tampóny, které nosím s sebou v baťůžku pro všechny případy, ale to je jen kapka v moři. Vláda menstruační chudobu musí řešit celoplošně. Takhle ten islám nezastavíme,“ rozčiloval se Tomio Okamura na svém Facebooku. Omezení menstruace podle něho rozhodně stačit nebude.

Premiér Petr Fiala si však myslí něco jiného.

„Za současné ekonomické situace si nemůžeme dovolit takzvaně zatočit s menstruační chudobou v podobě rozdávání vložek a tampónů zdarma. Na to nemáme. My můžeme apelovat na ženy, aby méně menstruovaly. Zatím pouze formou apelu, a pokud by to nestačilo, budeme muset menstruace omezit legislativně. To je cesta, kterou se vydat můžeme. Jen k tomu potřebujeme součinnost všech žen. Sami to nezvládneme,“ obrátil se premiér Fiala na všechny české ženy, aby menstruovaly zodpovědně a co možná nejméně.

„Rozumím, že menstruace je nedílnou součástí každé plodné ženy, nicméně je potřeba si uvědomit, že náklady na menstruaci si každá žena musí nést sama. My v tomto ohledu potřebujeme solidaritu všech žen. Bohaté ženy si mohou menstruovat, jak se jim zlíbí, protože si mohou vložky a tampóny dovolit. Co ale ty chudé? Tam je samozřejmě potřeba právě té solidarity, aby i bohaté ženy menstruovaly méně. Všechny ženy musí táhnout za jeden provaz. Spolu tu menstruaci zvládneme,“ zvedl Petr Fiala vítězně pěst do vzduchu a za mohutného potlesku všech mužů v Poslanecké sněmovně si šel spokojeně sednout.

K tématu menstruační chudoby se kupodivu nevyjádřil Andrej Babiš, který se jinak vyjadřuje ke všemu. Podle odborníků pro něho není menstruační chudoba téma, protože voličky Andreje Babiše jsou dávno po přechodu, a proto nemenstruují.

Téma menstruační chudoby rezonuje nejen v příčetné společnosti, ale chopili se ho i genderoví aktivisté, kteří protestují před Poslaneckou sněmovnou a někteří s transparenty s nápisy typu: „Menstruace pro všechny“ nebo „Nejen ženy mají právo menstruovat“ vtrhli do Poslanecké sněmovny.

„Žijeme ve svobodném pokrokovém světě. Myšlenka, že menstruují ženy, je mylná. Dneska to není pravda. Úplně se zapomíná na transgender osoby a osoby jiného pohlaví. Jak ty k tomu přijdou, že se v souvislosti s menstruací hovoří jen o ženách?“ rozčiluje se Jana Novotný, které se identifikuje jako TO a spolu s ostatními aktivisty odmítá zpátečnické smýšlení o menstruaci.

Premiér Petr Fiala se k protestujícím aktivistům nepřímo vyjádřil, že se na tohle už může akorát vysrat a že lidem už definitivně jeblo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou je ale například inflace v České republice.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí? • Videohub