Vítězslav Jandák

Vítězslav Jandák Zdroj: Vrbenský,Malík

Nejdříve pravicový antikomunista, pak spolupracovník Jiřího Paroubka, poslanec a ministr za ČSSD a dnes kandidát hnutí ANO na senátora na Pelhřimovsku – Vítězslav Jandák
Vítězslav Jandák by postem ministra kultury podruhé vůbec nepohrdl.
Vítězslav Jandák
Vítězslav Jandák
Vítězslav Jandák
11
Fotogalerie

Jandák odletěl na Ukrajinu, aby tam osobně každému vysvětlil, že válka není

Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák z kraje týdne odcestoval na Ukrajinu, aby přímo na místě vysvětlil tamním obyvatelům, že žádná válka není. Učinil tak na základě svého rozhovoru v XTV, kde se nechal slyšel, že na Ukrajině válka není, protože ji nikdo nevyhlásil.

Odborník na kulturu a válečné stavy Vítězslav Jandák usoudil, že jeho rozhovor v XTV nemá takový mezinárodní přesah, jaký by si zasloužil, a proto je potřeba vyrazit do terénu s letáčky, brožurkami a odznáčky.

„Celý svět již několik měsíců žije ve strachu z války a přitom je to úplně zbytečné. Žádná válka není. Abych vnesl do celého světa klid, odlétám na vlastní náklady přímo do centra dění, abych situaci zklidnil. Někteří by mohli říci, že jsem hrdina, a já těmto lidem tleskám za odvahu,“ připomněl Jandák na letišti svou důležitost, načež s kufrem plným letáčků a brožurek nastoupil do letadla a odletěl do Kyjeva.

Podle novinářů, kteří s ním do Kyjeva odletěli, se Jandák na Ukrajině činí a vytrvale, takzvaně v terénu obeznamuje tamní obyvatele o tom, že žádná válka není.

„Byl tu takový nateklý pán z České republiky. Dost funěl a byl pořád zpocený. Odchytil mě na ulici, když jsem zrovna o berlích šel do nemocnice na kontrolu. Před měsícem mi raketa při bombardování utrhla nohu. Nateklý pán z České republiky mě zastavil na ulici a lámanou ruštinou mi vysvětlil, že žádná válka není. Dokonce mi dal nějaký letáček a následně mi vysvětlil, že jsem o nohu přišel při nehodě na motorce. Žádná bomba mi nohu neutrhla. Bylo to zajímavé zjištění a nateklý pán mi určitě dal hodně podnětů k přemýšlení. Až v pátek půjdu na hřbitov dát květiny na hrob synovi, který spolu s celou rodinou zemřel v březnu v Mariupolu, když jeho dům rozstřílel tank, jistě tuto myšlenku ve svých modlitbách nadhodím,“ potvrdil místní občan úsilí Jandáka na Ukrajině vyvracet západní lži o válce.

Vítězslav Jandák se podle novinářů na Ukrajině nikterak nežinýruje a je pracovitý jako včelka. Hned jak na ulici rozdal dost letáčků o tom, že válka není, navštívil místní sirotčinec, kde sirotkům vysvětlil, že jejich rodiče nezemřeli vinou války v troskách rozbombardovaných budov, ale díky shodě náhod, popřípadě při nehodě.

„Mohu potvrdit, že tu byla delegace z České republiky. Takový oteklý pán, který měl podle mě cukrovku. Nechal si přivolat všechny děti, aby jim řekl, že jejich rodiče zemřeli při nehodě. Opakoval, že žádná válka není. Potom snědl dětem svačinu, ucpal záchod a šel zase někam rozdávat ty svoje letáčky,“ potvrdila ředitelka sirotčince Naděžda Smoljanska.

„Děti oteklému pánovi nerozuměly, takže nevěděly, o čem mluví. Jeho návštěva však vzbudila pozornost, neboť se dětidomnívaly, že to je Jabba Hut z hvězdných válek. Fotily se s ním a některé do něho i dloubaly prstíky. Jeho přítomnost alespoň na chvíli vykouzlila některým dětem na tváři úsměv,“ dodala Naděžda Smoljanska.

Jakmile Jandák obejde obyvatele Kyjeva, hodlá se se svým programem přesunout na frontu, kde bude vysvětlovat vojákům, že to není válka. Je tak velmi pravděpodobné, že o Jandákovi slyšíme naposled, což není na škodu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že naše kultura může na někoho působit zvláštně.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>