Mimořádný sněm hnutí STAN: Projev premiéra Petra Fialy (23.7.2022)

Mimořádný sněm hnutí STAN: Projev premiéra Petra Fialy (23.7.2022) Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Vláda schválila novelu státní rozpočet se schodkem 330 miliard korun.
Premiér Petr Fiala a vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan ve Hřensku. (26.7.2022)
Premiér Petr Fiala a vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan ve Hřensku. (26.7.2022)
Mimořádný sněm hnutí STAN: Premiér Petr Fiala (ODS), Vít Rakušan a Jan Farský (23.7.2022)
Mimořádný sněm hnutí STAN: Premiér Petr Fiala (ODS) a Vít Rakušan (23.7.2022)
11
Fotogalerie

Vláda rozhodla, že občané si budou letní teplo šetřit na zimu. Schovejte si ho do pytlíků, vzkazuje Fiala

Zatímco venku padají teplotní rekordy a lidé padají vedrem, vláda pod vedením Petra Fialy již přemýšlí, jak občanům zajistit teplo na zimu. Stát se může totiž cokoliv a je klidně možné, že Rusko zastaví plyn, což by mělo samozřejmě velmi negativní vliv nejen na průmysl, ale i na domácnosti. Nebylo by čím topit.

„Zima se pomalu blíží a my musíme počítat se všemi scénáři. Ve hře je i to, že plyn prostě nebude. My sice plníme zásobníky o sto šest, Síkela jezdí po světě s prázdnými bombami na plyn a všude, kde je, tak tam žebrá o plyn, ale jestli to bude stačit, to nevíme.

My ale nemusíme zoufale spoléhat na to, jestli Síkela vyžebrá anebo vyšmelí dost plynu. My můžeme jít tomu štěstíčku naproti. Podívejte se ven z okna, jak je venku hezky. Jak tam je teplo.

Vláda se v návaznosti na současnou vlnu veder rozhodla, že občané si aktuální teplo odchytají do pytlíků nebo do konzerv a budou si ho šetřit na zimu,“ promluvil premiér Petr Fiala k národu.

„Pokud nevíte, jak takové teplo správně odchytit a následně skladovat, předvedu,“ vytáhl premiér Fiala igelitový pytlík, rozevřel ho a začal s ním mávat před sebou.

„Tak takhle to teplo naberete a potom musíte pytlík rychle zavřít a zavázat provázkem nebo gumičkou,“ instruoval premiér celý národ.

„Co se týče skladování tepla, tak doporučuji skladovat teplo v ledničce. Déle tak vydrží a nezkazí se. Pokud si hodláte skladovat teplo na příští nebo přespříští rok, lze teplo skladovat i v mrazáku. Zamražené teplo vydrží klidně pět i deset let,“ vysvětloval Petr Fiala.

Vláda Petra Fialy počítá s tím, že nachytané aktuální teplo, které bude správně skladované, dokáže v zimě vytopit až osmdesát procent domácností a sedmdesát procent průmyslových objektů.

Pokud bude současná vlna veder přetrvávat dva až tři týdny a pokud nadšení občanů ze zachytávání tepla do pytlíků neuvadne, lze zachyceným teplem v zimě vytopit i sto procent všech objektů, a to včetně domácností.

Dokonce není nereálná varianta, že budeme teplo vyvážet.

„Jsme jediná evropská země, která chytá teplo do pytlíků. Co vím, tak to nikdo nedělá. Pokud bude současná vlna veder pokračovat ještě pár týdnů, můžeme nachytat a následně uskladnit tolik tepla, že ho v zimě budeme moci vyvážet. To by znamenalo příjem do státní pokladny a s tím si samozřejmě už nějak poradíme,“ usmíval se Petr Fiala. Následně se s diváky rozloučil a s igelitovými pytlíky spěchal ven, dokud ještě svítilo sluníčko a byla možnost nachytat to nejteplejší teplo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou je ale například inflace v České republice.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>