Emmanuel Macron se setkal ve Francii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Emmanuel Macron se setkal ve Francii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem Zdroj: Reuters

Vladimir Putin přijal Emmanuela Macrona.
Angela Merkelová, Emmanuel Macron a Vladimir Putin (10.12.2019)
Summit ke krizi na Ukrajině, během kterého padla řeč i na srpnovou vraždu Gruzínce v Berlíně.
Summit ke krizi na Ukrajině, během kterého padla řeč i na srpnovou vraždu Gruzínce v Berlíně.
Jednání o Ukrajině v Hamburku: Macron, Merkelová a Putin se shodli na důležitosti příměří
8
Fotogalerie

Francie preventivně kapitulovala. Macron předá v pondělí Putinovi Paříž

Byla to jen otázka času, kdy na základě války, kterou Francie nevede, tento hrdý národ kapituluje. Prezident Emmanuel Macron podepsal kapitulaci ve čtvrtek dopoledne. V pondělí potom oficiálně předá Putinovi Paříž.

Francouzské ministerstvo vzdávání se si s variantou kapitulace pohrávalo již několik týdnů. Vyhrocená situace na ukrajinské frontě Francouze značně stresuje a volání po kapitulaci se ozývalo čím dál častěji.

„Jestli jsou Francouzi v něčem nejlepší, tak to je právě umění se vzdát. I přes počáteční nezvykle tvrdou rétoriku, že podpoříme sankce proti Rusku a možná i na Ukrajinu dodáme zbraně, jsme v sobě našli naši přirozenost a ochotu k systematické a poctivé francouzské kapitulaci,“ tvrdí francouzský ministr pro vzdávání se Francois Vilneue.

„Proces kapitulace již běžel delší dobu. Naše průmyslová výkladní skříň, automobilka Renault opět začala v Rusku vyrábět auta, což byl jasný signál možnému agresorovi, že to s kapitulací myslíme vážně,“ dodal ministr.

Sám francouzský prezident Macron s Putinem již několikrát telefonicky o kapitulaci Francie hovořil.

„Už těsně před invazí Ruska na Ukrajinu jsem Putinovi nabídl kapitulaci Francie. Ten byl mým návrhem značně zaskočen, takže jsme se ve vyjednávání nikam neposunuli.

V následujících týdnech byl potom vyslán do Moskvy vyjednávací tým, který s Ruskem postupně naši kapitulaci vyjednal. Vyjednávání bylo dlouhé a náročné. Odmítali jsme se smířit s kompromisy. Měli jsme jasně stanovené body a přes to nejel vlak. Zatlačili jsme Putina ke zdi. Žádné polovičaté kapitulace ani ústupky. Už od začátku jsme jasně deklarovali, že hodláme jednat jen a pouze o úplné kapitulaci. Po dlouhých dnech vyjednávání se nám to podařilo a já dnes mohu hrdě prohlásit, že Francie se opět vzdala,“ usmíval se prezident Emmanuel Macron na mimořádné tiskové konferenci, na které národu sdělil, že se Francie vzdala.

Emmanuel Macron se tak zařadil po bok francouzských velikánů, kteří se v historii vzdali, a jako takového ho čeká uvedení do síně slávy kapitulace, což je ve Francii veliká čest.

Francouzská veřejnost slaví. Víno teče proudem a lidé vyvěšují bílé vlajky. Francouzští vojáci na vojenském cvičení, kde se učí odhazovat zbraně a utíkat, byli povoláni do Francie na velikou národní přehlídku kapitulace, která by měla proběhnout někdy příští týden.

Zatímco Francie slaví, Rusko se ke kapitulaci Francie staví rozpačitě.

„Já nemám slov. S tímhle jsme nepočítali. Samozřejmě, že děkujeme, ale ještě to musíme nějak zpracovat,“ vzkázal ruský ministr zahraničí Lavrov, který byl viditelně otřesen a zmaten.

Ani ruská propaganda si s tím neví moc rady a přemýšlí, jak kapitulaci Francie u sebe doma pořádně prodat.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Útok Ruska na Ukrajinu je však smutnou skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>