Ruský prezident Putin

Ruský prezident Putin Zdroj: Reuters

Televizní projev ruského prezidenta Vladimira Putina (21. 2. 2022)
Televizní projev ruského prezidenta Vladimira Putina (21. 2. 2022)
Televizní projev ruského prezidenta Vladimira Putina (21. 2. 2022)
Televizní projev ruského prezidenta Vladimira Putina (21. 2. 2022)
Televizní projev ruského prezidenta Vladimira Putina (21. 2. 2022)
27
Fotogalerie

Putin podepsal dekret, který uznává vítězství ruských hokejistů na olympiádě

Ruský prezident Vladimír Putin se utrhl ze řetězu. Jen pár hodin poté, co uznal nezávislost donbaských republik, podepsal dekret, který uznává vítězství ruských hokejistů na olympiádě. V hokejovém olympijském finále v Pekingu zvítězili hokejisté Finska nad Ruskem 2:1,  a poprvé v historii tak vybojovali na olympiádě zlaté medaile.

Tento historický moment finského hokeje však neměl dlouhého trvání, neboť jen pár dní poté prezident Ruska Vladimír Putin podepsal dekret, který naopak uznává vítězství ruských hokejistů.

„Rusko je historicky nejzářnější velmoc na poli ledního hokeje. Zlatá medaile z olympiády patří k Rusku historicky. O tom netřeba debatovat. V Pekingu tomu bylo zrovna tak. NATO i přes své tvrzení, že nebude zlaté medaile rozšiřovat, však toto naše historické právo navzdory mezinárodním smlouvám odmítlo akceptovat a prostřednictvím své loutky, tedy Finska, se nám pokusilo zlato vzít.

Já říkám, že je čas, aby se Rusko přestalo krčit před satanem jménem Západ a NATO a vzalo si zpět to, co mu historicky patří. To je samozřejmě zlatá olympijská medaile z Pekingu pro naše hokejisty,“ vzkázal Vladimír Putin v plamenném projevu.

Rusko tak uznalo vítězství ruských hokejistů na olympijském hokejovém turnaji a mezinárodní federace ledního hokeje tak nějak moc neví, co s tím má dělat.

„Tohle se nám doposud ještě nestalo, aby nějaká světová velmoc uznala jako vítěze poraženého. Na to nejsou žádné precedenty a ani k tomu nemáme připravenou judikaturu. Navíc my jako hokejová federace nedisponujeme žádnou vojenskou technikou ani vojáky, kterými bychom mohli situaci zvrátit, propřípadě ruskou stranu zastrašit,“ krčí rameny tajemník mezinárodní federace ledního hokeje.

Funkcionáři většiny hokejových svazů ve světě se shodují, že to od Ruska není hezké, a zazněly dokonce hlasy, že to je nesportovní.

„Rusové nemůžou přece popřít výsledek utkání. To nejde. Na druhou stranu, my nemáme příliš prostředků,  jak vítězství Finů na Rusku vymáhat. Je to nezvyklá situace a neustále o tom jednáme,“ tvrdí Henk Bredley, předseda kanadského hokejového svazu.

Zatímco předsedové jednotlivých hokejových svazů schůzují a diskutují, jak se zachovají, a ve vzduchu se vznáší pojem sankce, ruští hokejisté z Pekingu se sjíždějí do Moskvy, kde je čeká nový medailový ceremoniál. Stávající stříbrné medaile jim budou odebrány a budou nahrazeny zlatými.

Z možných sankcí mezinárodní hokejové federace si Rusko nic nedělá.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že se Putin snaží nastolit nový řád ve světě.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>