Jednání Sněmovny o důvěře vlády: Expremiér Andrej Babiš (ANO)  (13.1.2022)

Jednání Sněmovny o důvěře vlády: Expremiér Andrej Babiš (ANO) (13.1.2022) Zdroj: Blesk:Jan Vilimek

Alena Schillerová na sněmu ANO.
Alena Schillerová na sněmu ANO.
Alena Schillerová na sněmu ANO.
Alena Schillerová na sněmu ANO.
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek na sněmu ANO
17
Fotogalerie

Babiš slíbil poslancům, že když ho nevydají ke stíhání, bude za ně mýt nádobí a poseče jim trávník

Poslanec Andrej Babiš se rozhodl, že si nepřeje být vydán k trestnímu stíhání, a proto sáhl k osvědčeným taktikám. Vzhledem k tomu, že už není premiér, nemůže slíbit poslancům jednorázový příspěvek pět tisíc korun ze státní kasy, jako to udělal s důchodci, nicméně i bez státní kasy se rozhodl naklonit štěstí na svou stranu. 

Nejprve sepsal tklivý dopis, ve kterém apeluje na lidskost a soucit, který rozdal každému poslanci, načež si rovněž poslance po jednom osobně obešel, aby jim nabídl své služby, pokud mu v jeho věci pomůžou. 

„Přišel jsem do práce a na stole jsem měl dopis od pana Babiše. V něm na čtyř stránkách lámanou čecho-slovenštinou s chatrným pravopisem líčí, jak je svět nespravedlivý a že on do politiky nikdy nechtěl a že je to celé kampaň a nedorozumění. Rovněž se líčil jako milého člověka, který se jen chytil špatné party. Přidal i něco o tom, jak těžké měl dětství a jak ho spolužáci šikanovali. V dopise apeloval na můj soucit a slíbil, že pokud nebudu hlasovat pro jeho vydání k trestnímu stíhání, bude za mě celý měsíc vynášet smetí,“ potvrdil Babišovu strategii poslanec Petr Bendl.

Ten jako všichni ostatní poslanci, vyjma těch za ANO, obdržel nejen tklivý dopis, ale i příslib protislužby. 

„Dopis jsem rovněž dostala. Navíc za mnou do kanceláře přišel pan Babiš osobně jenom ve slipech a slíbil, že když ho pomůžu nevydat, udělá prý cokoliv. Následně si olízl palec a přejel si s ním přes bradavku. Nevím, co přesně tím myslel, ale zatím můžu říci, že mě nepřesvědčil,“ tvrdí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. 

To další poslance Andrej Babiš minimálně nalomil. 

„Slíbil, že mi bude celý rok sekat trávník a bude za mě mýt nádobí. Přiznám se, že to je něco, na co já slyším. Dost vážně začínám uvažovat o tom, že pro jeho vydání hlasovat nebudu. Přeci jenom každý týden posekaný trávník, to stojí minimálně za zamyšlení,“ domnívá se poslanec Vít Vomáčka. 

Zatímco Andrej Babiš obchází poslance, kterým za své nevydání nabízí protislužby a vlastní tělo, my jsme se zeptala právníka, jestli se v této situaci nedá hovořit náhodou o nějaké formě korupce. 

„Já se domnívám, že tady o korupci nejde. Na poli politiky jde o poměrně běžnou praxi typu ty mi pomůžeš a já ti pomůžu. Dokud premiér nenabízí peníze nebo hmotný či nehmotný majetek ale jenom drobné domácí práce či služby sexuálního charakteru, lze zde hovořit maximálně tak o prostituci. Korupce určitě ne,“ tvrdí právník Evžen Soukup.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je opoziční zděšení v představenstvu hnutí ANO.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>