Reakce Šimona Hrubce na druhý švýcarský gól
Michael Špaček v souboji s Andresem Ambühlem
Jiří Smejkal a Michal Řepík před brankářem Genonim
Fabrice Herzog slaví švýcarský gól
Gól Lukáše Sedláka v první třetině, který nakonec neplatil
16
Fotogalerie

Čeští hokejisté nevypadli. Jenom se rozhodli bojkotovat olympijské hry

Pozdě, ale přece. Tak by se dalo ohodnotit počínání české hokejové výpravy na letošních Olympijských hrách v Pekingu, která se rozhodla na konci osmifinálového zápasu se Švýcarskem olympijské hry bojkotovat, aby upozornila na porušování lidských práv v Číně.

Už před samotnými hrami zaznívaly z úst mnohých morálně vyspělých občanů, že olympiáda v Pekingu by se měla bojkotovat, jelikož porušuje lidská práva. Nejen hodnostáři, ale i samotní sportovci byli před samotnými hrami vystaveni dilematu, jestli mají na olympiádu jet, anebo ji raději bojkotovat.

Pro některé sportovce byla jejich morálka a vyšší princip nakonec důležitější než absolvovat vrchol jejich sportovní kariéry. Vzpomeňme například na plážové volejbalisty, kteří se nakonec rozhodli Z6imních olympijských her v Pekingu nezúčastnit.

Hokejová výprava však zprvu zvolila variantu, že na olympiádu pojede. Podle všeho se jim to však rozleželo v hlavě a na protest proti porušování lidských práv v průběhu turnaje olympijské hry bojkotuje.

„Byl to veliký vnitřní boj. Nechtěli jsme do sportu tahat politiku. Kluci celý rok makají a chtěli tady něco dokázat. Nakonec něco opravdu dokázali. Nikoliv však v hokeji, ale v něčem mnohem důležitějším. V morálce,“ pochvaloval si trenér národního týmu Filip Pešán, který po domluvě s realizačním týmem a hráči vyhlásil bojkot olympijského turnaje tři vteřiny před koncem poslední třetiny osmifinálového utkání proti Švýcarsku.

„Už v průběhu utkání se mi v hlavě rodila myšlenka bojkotu. Za stavu 1:3 jsem potom osobně obešel všechny hráče i realizační tým, jestli do toho půjdeme. K mé veliké úlevě všichni souhlasili. Mám z kluků opravdu velikou radost. Těší mě, že jim leží na srdci osud lidí v Číně a že jim není dodržování lidských práv cizí. Dnes se na ledě zrodilo jedno veliké vítězství. Vítězství srdce, zásad a morálky,“ zamáčkl trenér Pešán na tiskové konferenci po zápase slzu.

Bojkot národního hokejového týmu olympijských her tradičně rozdělil společnost. Ostatně v poslední době cokoliv se stane, rozdělí to společnost.

Jedni tvrdí, že to bylo správné a že Pešán je hrdina, zatímco druhý tábor hokejistům spílá za ostudný výkon a že politika do sportu nepatří.

„Pešán na Hrad, Pešán na Hrad. Tohle je druhý Nagano,“ vykřikoval na tiskové konferenci trenér Filip Pešán, načež se snažil vyvolat mexickou vlnu. Na otázky novinářů, co říká na prohru a na výkon mužstva, tvrdil, že výkon není relevantní a že navíc žádná prohra nebyla, protože přeci olympiádu bojkotuje.

Aby Filip Pešán zdůraznil svou sociální uvědomělost a obhájil svůj morální kompas, vstal od stolu, kousek popošel a následně poklekl na podporu hnutí Black lives matter.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je opoziční zděšení v představenstvu hnutí ANO.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>