Američané budou moci vypnout politickou reklamu na Facebooku

Američané budou moci vypnout politickou reklamu na Facebooku Zdroj: Živě.cz

CENZURA
Youtube
Instagram
Google
Trezor, Facebook
7
Fotogalerie

Cenzura na internetu jede na plné obrátky. Soud v Brně odebral muži Facebook, protože sdílel kraviny

Zlomový rozsudek padl z kraje týdne u brněnského Krajského soudu, kde soud odebral padesátiletému Antonínu Fouskovi Facebook za to, že na sociální síti psal a sdílel kraviny, které byly potenciálně nebezpečné jak společnosti, tak muži samotnému.

„Pan Fousek prostřednictvím sociální sítě Facebook šířil nesmyslné a absolutně ničím nepodložené konspirační nesmysly ohledně spiknutí kolem vakcín proti covidu, kde se zmiňuje, že očkovaní lidé nejsou schopni při modlitbě vyslovit amen anebo světélkují a mohou nakazit světélkováním i ostatní. Po důkladném šetření bylo zjištěno, že pan Fousek tyto informace nešíří jako recesi, nýbrž to bere smrtelně vážně. Soud proto vyhodnotil, že sociální síť Facebook je pro pana Fouska nebezpečná, neboť není v jeho rozlišovacích schopnostech vysledovat, co je pravda a co nebetyčná kravina. V zájmu jeho bezpečí jsme panu Fouskovi odebrali Facebook.

Pokud dotyčný projeví zájem, může projít několikaměsíčním školením pod dohledem profesionálního instruktora ohledně užívání Facebooku. Pokud následně složí test, bude mu Facebook podmínečně vrácen a pan Fousek bude moci dvě hodiny v týdnu pod dohledem sociálního pracovníka Facebook používat,“ vysvětlil při vyřčení rozsudku soudce Kamil Vlahý, který ještě dodal, že svým jednáním byl pan Fousek nebezpečný nejen sobě, ale i svému okolí, kterému prostřednictvím Facebooku podsouval nesmyslná fakta a vydával je za pravdivá, a to vždy s dovětkem – lidé bděte, nebo nebuďte ovce a otevřete oči.

Zlomový rozsudek se podle odborníků stane precedentem a v brzké době lze očekávat, že soudně odebraných Facebooků přibude, neboť ve společnosti je spousta lidí, kteří na Facebooku šíří kraviny, přičemž se navzájem utvrzují v tom, že jsou to právě oni, kdo prozřeli a kdo má pravdu. Podle znalců tito lidé nejsou primárně zlí, ale je v jejich zájmu, aby Facebook neměli. A nebude se jednat jen o Facebook.

„Aktuálně probíhá soudní proces odebrání Instagramu s mladou ženou, která na Instagram několikrát denně vkládá svou fotku v plavkách a přidává k tomu motivační citát, dále pak se ženou, která na Instagram dává pořád fotky svého nezletilého dítěte. Takovýto obsah podle odborníků dlouhodobě ničí vkus celé společnosti, a je tak potencionálně nebezpečný,“ tvrdí Petr Zátka, který se dlouhodobě zabývá právě legislativou kolem sociálních sítí.

„Pokud i tento proces skončí odebráním Instagramu, očekávám lavinový efekt a z Instagramu se bude poroučet víc jak polovina jeho uživatelů,“ dodal Zátka, podle kterého sociální sítě nejsou právo, ale výsada, a dokud se je lidé nenaučí správně používat, nemají na sociálních sítích co pohledávat.

„Je jen otázka času, než se začne předmět sociální sítě učit na školách,“ domnívá se Zátka.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že na sociálních sítích je k vidění kde co.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>