Gianluigi Donnarumma chytil v rozstřelu proti Španělsku penaltu Moratovi

Gianluigi Donnarumma chytil v rozstřelu proti Španělsku penaltu Moratovi Zdroj: ČTK / AP / Laurence Griffiths

Gianluigi Donnarumma je penaltový expert
Gianluigi Donnarumma už patří PSG
Gianluigi Donnarumma je penaltový expert
Italský hrdina Gianluigi Donnarumma
Gianluigi Donnarumma je penaltový expert
11
Fotogalerie

Italský brankář, který ve finále Eura vychytal penalty jen tmavým hráčům, bude souzen za rasismus

Fotbalový svátek Euro je sice za námi, avšak díky bezskrupulóznímu projevu rasismu ze strany italského gólmana Donnarumma, který v penaltovém rozstřelu vychytal penalty výhradně tmavým anglickým hráčům, bude mít poměrně razantní dohru.

„Tohle se mohlo stát dejme tomu před dvaceti lety, aby bílý brankář vychytal penalty výhradně tmavým hráčům. V dnešní době to je nepředstavitelný projev rasismu, který bude mít velikou dohru. Něco takového se nesmí dít. Vždyť my jako idioti iniciujeme poklekávání před zápasem jako boj proti rasismu a pak jsme svědky rasismu přímo na hřišti v nejdůležitější fázi celého turnaje,“ rozčiloval se John Fieldman, zmocněnec UEFA pro boj s rasismem jen pár minut po finálovém penaltovém rozstřelu.

Na jeho stranu se okamžitě přiřadila celá řada aktivistů a spolků zaměřených na boj proti rasismu.

„Myslel jsem, že jsme už udělali veliký krok dopředu, ale očividně to tak není. V životě,  a to ani ve fotbale, není pro rasismus místo. Absolutně nechápu, jak italský gólman, vědom si toho, že ho sleduje polovina světa, udělá něco takového, jako je vychytat penaltu výhradně tmavým hráčům. Kdyby chytil penaltu alespoň jednoho bělocha, dalo by se nad tím přimhouřit oko, ale on všechny bělochy pustil, protože jasně protežuje bílou rasu,“ domnívá se Gunnar Klein, předseda německého hnutí „Černoši jsou stejně dobří jako běloši a možná i lepší“.

UEFA začala celý incident okamžitě prošetřovat a v posledních dnech přišla s poměrně zásadním verdiktem.

„Donnarumma už si v Evropě neškrtne. Jeho kariéru jsme samozřejmě okamžitě pozastavili a budeme apelovat i na FIFU, aby tento hráč měl dveře k fotbalu zavřené na celém světě. Čeká ho rovněž soud, kde mu hrozí kriminál. Tohle, co provedl, nemá obdoby. Samozřejmě taky provádíme veškeré kroky k tomu, aby se finále Eura opakovalo. Minimálně tedy penaltový rozstřel. Jako výraz dobré vůle nabídneme Anglii, aby si vybrala jednoho hráče tmavé pleti, který bude penaltu kopat do prázdné brány. Je to nejen gesto solidarity, ale i vztyčený ukazováček všem těm, kteří berou rasismus na lehkou váhu,“ vynesl verdikt John Fieldman, zmocněnec UEFA pro boj s rasismem, proti kterému není odvolání.

Zatímco anglická fotbalová reprezentace tento verdikt a následné opakování penaltového rozstřelu kvituje, italská strana cítí velikou křivdu.

„Já nejsem žádný rasista. Prostě to špatně kopli, tak jsem jim to chytil. Jednoho z nich jsem dokonce ani nechytil, ale trefil tyč. Za to já nemůžu,“ snažil se italský gólman Donnarumma situaci vysvětlit. Bohužel pro něj mu to nebylo nic platné, neboť podle antirasistických arbitrů hráč tmavé pleti vstřelil tyč, protože Donnarumma na něho vysílal od brankové čáry rasistické vibrace, což anglického hráče rozhodilo a rozesmutnilo. Donnarumma nyní čeká civilní soud a vedle doživotního zákazu fotbalu mu hrozí i pět let za mřížemi za rasismus.

Video placeholde
EURO 2021: Top hráči ME? Donnarumma či Sterling. V čem dal Csaplár Čechům čtyřku?

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že fotbal už není, co býval.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>