ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Hrozí fatální nedostatek řeckých písmen. Vědci řeší, jak v budoucnu pojmenovat koronavirové mutace

S příchodem mutace lambda je celý svět postaven před novou, doposud největší výzvu. Co dělat, až dojdou řecká písmena?

„Doposud jsme si mysleli, že se nás to netýká. Ten problém byl vzdálen na míle daleko. Nakonec nás to ale dohnalo. Bohužel, musím říci, že dochází řecká písmena. Vůbec nemám ponětí, jak budeme v budoucnu pojmenovávat další mutace koronaviru. Chtěl bych podotknout, že to je problém, který se týká celého světa. Díky globalizaci a propojení se stane, že řecká písmena dojdou nejen v Asii, ale i v Evropě, Americe, no prostě všude. Není tomu úniku, “ domnívá se Eduard Wolzsovsky, náměstek WHO pro věci mutací.

Jakkoliv jsou predikce WHO v oblasti nedostatku řeckých písmen poměrně pesimistické, ne všude na světě se obávají, že je zasáhne jejich nedostatek.

„Severní Korea nedovolí, aby ji zasáhl nedostatek řeckých písmen. Náš hrdý národ pod vedením syna světla a spasitele naší země silnou pěstí rozdrtí tlaky západu připravit nás o řecká písmena a smeteme z povrchu zemského všechny ty, již se nás o naše řecká písmena pokusí připravit,“ zní oficiální stanovisko ze Severní Koreje, která v návaznosti na nedostatek řeckých písmen posílila vojenskou kohortu na hranicích s Jižní Koreou a provedla několik testů raket země-země.

Ostatně asijský kontinent se zdá na nedostatek řeckých písmen připraven lépe než zbytek světa, jelikož například Čína hodlá řecká písmena padělat. Odborníci v Číně očekávají mutace salfa, geta, bama nebo sambda.

Zatímco nedostatek řeckých písmen Asie nejspíš přečká jen s minimálními ztrátami, Evropa se toho děsí. Není připravená.

„Nemáme žádný záložní plán. Nemáme nic. Jakmile ta situace nastane, a že nastane velmi brzy, nemáme prostředky, jak tomuto nebezpečí čelit. V nejhorším případě budeme muset covid-19 zrušit, protože už nebude jak pojmenovat jeho další mutace,“ posmutněl Elon Brown, předseda evropské komise pro boj s nedostatkem řeckých písmen.

Budoucí problém s nedostatkem řeckých písmen řeší i samotné státy po vlastní ose. U nás premiér Andrej Babiš toto téma poprvé otevřel na konci minulého týdne.

„S příchodem mutace lambda je zde velmi reálná šance, že dojdou řecká písmena. Já za to nemůžu, to není moje chyba, ale chyba opozice, zejména Pirátů, kteří tlačili na vládu. Tak a nyní to mají. Podle odborníků dojdou řecká písmena na začátku září a na podzim nás čeká veliký problém. Děkovat za to můžete hlavně Pirátům, ale komu není rady, tomu není pomoci,“ odhalil Andrej Babiš viníka celé situace.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že koronavirus stále komplikuje naše životy.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>