Švédská aktivistka Greta Thungergová dorazila po 3 týdnech na moři do Evropy, (3.12.2019).

Švédská aktivistka Greta Thungergová dorazila po 3 týdnech na moři do Evropy, (3.12.2019). Zdroj: Reuters

Švédská aktivistka Greta Thungergová dorazila po 3 týdnech na moři do Evropy, (3.12.2019).
Greta Thunbergová.
Šťastný nový rok přeje Greta.
Klimatická stávka mladých nově s rozestupy.
Greta Thunbergová.
12
Fotogalerie

Greta Thunbergová vyráží na plachetnici do Čech protestovat proti plastovým půllitrům na Hradě

Ekologická aktivistka Greta Thunbergová, kterou covid-19 odsunul v pozornosti na druhou kolej, v těchto dnech vyráží na své plachetnici do České republiky, aby zde protestovala proti třiceti tisícům plastových půllitrů, do kterých jsou na Pražském hradě umístěny svíčky jako pieta za oběti covidu.

Nádvoří plné plastových půllitrů dráždí ekology z celého světa, takže byla jen otázka času, než se do věci vloží samotná Greta.

„Neskutečné. V době, kdy bojujeme za každé plastové brčko a klima na celé planetě zažívá své nejhorší období, najdou se pořád tací, kdo naše varování berou na lehkou váhu. Třicet tisíc plastových kelímků jsou výsměchem našemu boji, a co je na tom ještě nejsmutnější, tak celou akci inicioval nejvyšší státní představitel. Takhle se nikam nedostaneme,“ nechala se slyšet Greta, když se zrovna chystala nalodit na svou plachetnici a vyrazit do České republiky.

Jak je totiž známo, aby šla příkladem, cestuje Gréta převážně dopravními prostředky, které neznečišťují životní prostředí. Původně uvažovala, že do České republiky pojede rikšou taženou Indem, ale kvůli strachu z indické mutace koronaviru raději využila námořní dopravu.

„Cestu máme naplánovanou na tři až čtyři týdny. Přes moře až do Labe, z Labe do Vltavy a pak hurá na Prahu. Je velmi pravděpodobné, že až dorazíme do Prahy, žádné plastové půllitry už tam nebudou, ale Greta si to nenechá vymluvit a trvá na cestě lodí,“ prozradil médiím kapitán plachetnice.

Podle zdroje blízkého Hradu si okolí prezidenta příliš nepřeje mediální pozornost, kterou Gretina cesta nejspíš přinese, takže přemýšlí, jak její cestu neli přímo překazit, tak alespoň zpomalit.

„Jako vrchní velitel ozbrojených sil má pan prezident možnost vyslat po vodě proti Gretě válečnou lodní flotilu, která by mohla plavidlo aktivistky odklonit. Plán byl takový, odklonit ji přes kanál Dunaj-Odra-Labe do Bečvy, kde by se plachetnice Grety přirozeně rozpustila. Ke smůle pana prezidenta kanál Dunaj-Odra-Labe existuje jen v jeho představě, stejně jako válečná lodní flotila. Aktuálně lidé od prezidenta jednají alespoň s majiteli výletních parníků o zápůjčce některého z nich,“ uvedl zdroj blízký Hradu.

V cestě na plachetnici do Prahy tak může Gretě zamezit už jen povodí Labe a Vltavy, které její plavidlo nepustí přes plavební komory. Tato varianta se však zdá nereálná.

„Pan prezident je milovníkem životního prostředí. Sám má dřevěnou nohu z bio dřeva. Slečna Greta je bezesporu velmi zapálená v boji za životní prostředí, což pan prezident kvituje. Nemyslí si ale, že třicet tisíc plastových půllitrů nějak ohrozí klima a že je opravdu nutné, aby zde nějak teatrálně zasahovala. Po pietní akci se oněch třicet tisíc plastových kelímků opět vrátí na Hrad, kde je pan prezident využije k jejich primárnímu účelu, tedy k pití piva a jiného alkoholu. Je to ukázková recyklace a Greta by měla naopak toto gesto ocenit místo toho, aby proti tomu protestovala,“ domnívá se Jiří Ovčáček, který chystaný protest Grety zhledává naprosto zbytečným.

Video placeholde
Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství! • Reuters

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že v České republice je možné skoro všechno.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>