Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Blesk:Tonda Tran

Ředitelé a učitelé museli přes víkend vyrobit improvizované stojánky na zkumavky a testovací místa pro děti
Ředitelé a učitelé museli přes víkend vyrobit improvizované stojánky na zkumavky a testovací místa pro děti
Ředitelé a učitelé museli přes víkend vyrobit improvizované stojánky na zkumavky a testovací místa pro děti
Ředitelé a učitelé museli přes víkend vyrobit improvizované stojánky na zkumavky a testovací místa pro děti
Dětem pomáhal personál z laboratoře Aeskulab
13
Fotogalerie

Testy ve školách odhalily první den až pět procent těhotných dětí

Za poslední rok to byl pro některé děti již pátý první školní den. Oproti těm předešlým prvním dnům byl ten pondělní rozdílný v tom, že se celorepublikově začaly děti na školách testovat na covid.

Zatímco druhý stupeň zůstává doma a připravuje se pomalu na přechod do zaměstnání, první stupeň základních škol byl rotačně vpuštěn do škol. První část dětí tak absolvovala svůj první školní covid test a výsledky jsou poměrně překvapivé. 

Zatímco testy určené pro školy dopadly ve srovnávacím testu úplně nejhůře ze všech testů ve vesmíru, ukázalo se, že ač jejich schopnost zachytit přítomnost viru covid-19 není příliš dechberoucí, dohání tento svůj hendikep v jiných věcech.

„Podle dosavadních celoplošných výsledků antigenní testy na základních školách zachytily téměř pět procent těhotných dětí,“ chlubil se premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci při příležitosti vyhodnocení testování studentů prvního ročníku. Jaký byl záchyt covidu u dětí, pan premiér neoznámil, takže lze předpokládat, že množství bylo zanedbatelné. 

Zatímco si vláda mne ruce, jak se podařilo díky testům odhalit těhotenství, rodiče a potažmo ředitelé škol si nevědí rady, co dál.

„Nikdo nám neřekl, jak máme zacházet s těhotnými dětmi. Pokyny jsou pouze pro pozitivní na covid, nikoliv na těhotenství. O samotných výsledcích si samozřejmě můžeme myslet své, jelikož není příliš pravděpodobné, že by chlapci ze druhé třídy byli těhotní, ale podle metodiky nemáme nikdo ze školy lékařskou atestaci, takže výsledky nemůžeme rozporovat. Děti, kterým vyšel test na covid negativně, ale zároveň pozitivně na graviditu, zatím necháváme ve zvláštní místnosti, kde si je musí vyzvednout rodiče,“ tvrdí Milan Hrazdil, ředitel základní školy v Ostravě.

„To je vrchol lemplovství tohle. Nejen že jsou ty testy úplně na hovno a nejhorší možný, ale navíc z nějakého důvodu ukázaly, že je můj sedmiletý syn těhotný. Já jako kretén jsem se musel omluvit šéfovi, že musím pro syna do školy, protože je gravidní, a jít kluka vyzvednout. V práci ze mě mají samozřejmě děsnou prdel a teď navíc nevím, co mám jako s klukem dělat. Podle směrnic bych s ním měl jít na gynekologické vyšetření, které těhotenství buď potvrdí nebo vyvrátí. To se mi fakt už zdá,“ rozčiloval se pan Jaroslav, kterému ze školy volali, aby si přišel vyzvednout svého těhotného syna půl hodiny poté, co syn absolvoval testy. 

Jakkoliv jsou rodiče, učitelé i ředitelé školek výsledky testů rozladěni, děti, kterým vyšel test pozitivně na graviditu,  situaci berou povětšinou pozitivně.

„Já žádného sourozence nemám, protože naši prý už další dítě nechtějí. Teď když jsem těhotná, si vyrobím vlastního sourozence, se kterým si budu moct doma hrát,“ těší se šestiletá Amálka, studentka první třídy pardubické základní školy.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že se někteří žáci vrátili do školních lavic.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>