Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

Letošní Velikonoce si ženy nejvíce chválily dvoumetrové rozestupy a online koledování

Letošní Velikonoce byly do značné míry ovlivněny covidem, respektive vládními nařízeními, které mají za účel epidemii krotit. 

Zatímco většině mužů nebyla nařízení příliš po chuti, velká část žen si letošní Velikonoce naopak pochvalovala. 

„Nemám ráda Velikonoce. Je to barbarský svátek. Chlapi se ožerou a zcela legálně namlátí ženám pomlázkama a my jako ty největší puťky sedíme doma s chlebíčkama a čekáme, až zase přijde nějakej vožralej koledník, aby nám namlátil. Letos to bylo za mě přijatelné. Koledníků bylo poskrovnu a ti, co přišli, měli pomlázky kratší než dva metry, což při zachování doporučeného rozestupu rozhodně nestačilo na to, aby mi zvládli našlehat. Někteří po mně tou pomlázkou alespoň ze vzdálenosti dvou metrů zlostně mrštili, ale i když se trefili, bylo to v porovnání s obvyklou velikonoční nakládačkou jako pohlazení jarním vánkem, usmívala se Markéta Vlasatá, která letošní Velikonoce shledala přijatelnými. 

Markéta rozhodně nebyla sama, kdo si letošní Velikonoce s přihlédnutím na roky minulé nemůže vynachválit.

„Letos nemám ani jedno jelito. Zadek mě nebolí, a to díky covidu a vládním opatřením. U nás na vesnici to bereme vážně, opatření dodržujeme a koledníci chodili letos online. To mi vyhovovalo a mohlo by to být takto už napořád. Chlapi se ožerou doma, přes počítač si zajdou koledovat a všichni budou spokojení,“ myslí si Jana Morávková z Horních Prstoklad na Olomoucku.

Ne všude však byla situace o Velikonocích klidná a příkladná. Policisté na Brněnsku museli rozprášit skupinku šesti chlapců, kteří i přes nařízení vlády neměli respirátory, nedodržovali rozestupy a stýkali se s osobami mimo svou domácnost. 

„Ano, mohu potvrdit, že v pondělí v ranních hodinách zasahovaly tři hlídky na Brněnsku, kde za pomoci vodního děla a gumových projektilů rozprášily nedovolené shromáždění nezletilých osob mužského pohlaví ve věku od devíti do dvanácti let. Tyto nezletilé osoby mužského pohlaví byly přistiženy, jak zcela svévolně porušují vládní nařízení, a proto museli být zneškodněni. 

Osoby tvrdily, že jsou na koledě, pročež ukazovaly své pomlázky, ale bohužel, zákon platí pro všechny. I pro koledníky. Jelikož se zasahujícím policistům nepodařilo mladé rabiáty legitimovat, neboť ještě nemají občanské průkazy, byli odvezeni na policejní stanici a podrobeni výslechu třetího stupně, který zakazuje ženevská úmluva, leč v rámci nouzového stavu lze k výslechu třetího stupně v krajním případě sáhnout,“ potvrdil Jan Ledeč, tiskový mluvčí brněnské policie, že spravedlnosti bylo učiněno za dost. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že situace se v Česku lepší. Můžeme již doufat v postupné uvolňování opatření?

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>