Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO) v Lánech (22. 3. 2021)

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO) v Lánech (22. 3. 2021) Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Pan prezident jí puding, je stále poměrně čiperný a i mě poznal a tušil i kde je, prozradil Babiš po schůzce se Zemanem

Premiér Andrej Babiš se sešel s prezidentem Milošem Zemanem, aby probrali důležité záležitosti v současné situaci kolem covidu.

Hodně se spekulovalo, že se na schůzce bude dlouze probírat hlavně ministr zdravotnictví Blatný, který po schůzi ve funkci skončí. Rovněž se předpokládalo, že další hlavní téma diskuse bude ruská vakcína Sputnik. Podle všeho se však o ničem podobném nediskutovalo. Hovor se prý nesl v přátelském duchu a témata byla spíše nepolitického charakteru. 

„Pan prezident je stále velmi čiperpný a plný elánu. Když mi ho přinesli ke stolu a vysvětlili mu, kdo je a kde se to nachází, poměrně rychle se zorientoval a i mě poznal. 

Povídali jsme si poměrně dlouho, a to převážně neformálně. Pan prezident mi prozradil, že má rád puding, což jsem věděl, protože mi to řekl už na minulé schůzce. Dokonce jsem mu i jeden puding přinesl jako dárek. Byl rád a radostí se mu tetelilo volátko,“ prozradil premiér Babiš zásadní téma ze schůzky.

Novináře na svolané tiskové konferenci hlavně zajímalo, jestli se s prezidentem bavili o Blatném či o Sputniku. Premiér Babiš naznačil, že těmito tématy se veskrze nezabývali vůbec.

„Pan prezident mi vyprávěl, jak ho po pudingu vždycky odnesou ven do zahrady na lavičku a on tam pak krmí holuby. O Blatném jsme se nebavili vůbec. Před schůzkou mi bylo naznačeno, že těžší témata, jako je právě Blatný nebo Sputnik, by mohla pana prezidenta rozrušit a to bývá potom pan prezident často dezorientovaný a plachý. Já jsem si užíval toho, že si pan prezident před naší schůzkou zdřímnul, takže byl poměrně čilý a komunikativní. 

Samozřejmě rovněž došlo na vážná státnická témata. Uvědomuju si, že v těchto těžkých dobách jsem maják na rozbouřeném moři a téměř celá republika ke mně vzhlíží jako ke svému spasiteli. Podobně vnímají lidé pana prezidenta, kterého berou za morální kompas národa a jako někoho, na koho se mohou v těžkých dobách spolehnout.

Vědomi si naší důležitosti pro národ jsme se opřeli i do těžkých témat. Například já jsem panu prezidentovi prozradil, že jsem zase přibral, načež mi pan prezident prozradil, že má rozečtené již čtyři knížky. Tři Honzíkovy cesty a jedno dětské leporelo s názvem Zvířátka na farmě.

Jakmile jsme tato těžká témata probrali, poděkoval jsem panu prezidentovi za čas, který mi poskytl, a rozloučil jsem se s ním. Poté, co ho od stolu odnesli k nabalzamování, jsem i já opustil místnost a musím přiznat, že náš společný hovor byl velmi přínosný a v současném stavu jsem přesvědčen, že nás posunul zase o kousek dál,“ zhodnotil Andrej Babiš schůzku s Milošem Zemanem. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že informace o svačině prezidenta České republiky byla patrně tou nejzásadnější, kterou spolu Miloš Zeman a Andrej Babiš při večeři během zdravotnické krize řešili.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>