Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK / Taneček David

Nejvíce lidí se nakazí v práci nebo doma. Vláda proto plánuje lidem zakázat chodit domů

Situace kolem epidemie koronaviru je u nás aktuálně nejhorší za celý rok, a proto se vláda snaží epidemii brzdit.

Ačkoliv se takzvanému tvrdému lockdownu vláda vyhýbá jako čert kříži a snaží se k němu za každou cenu nepřistoupit, možnosti, jak ještě více omezit lidské kontakty, se značně zúžily.

Poslední možností, jak zkrotit křivku koronaviru, je zamezit lidem kontakty doma.

„Podle všech výzkumů se nejčastěji lidé nakazí v práci nebo doma. Práci zakazovat nebudeme, protože na mě někdo makat musí, jinak půjdu žebrotou, takže logicky omezíme to druhé místo, kde se lidé nejvíce nakazí. Tedy u nich doma. 

Zatím jsme se ve vládě ještě nedohodli na přesném datu, ale vypadá to, že lidé nebudou moct být doma nejspíš od středy tohoto týdne. Od středy tedy budou muset lidé zůstat v práci anebo venku. Nesmí se samozřejmě shlukovat a musí zůstat v katastru své obce," prozradil premiér Andrej Babiš, jak to od středy bude.

„Tu středu ale nesmíte zatím brát jako bernou minci. Ono se to může změnit. Nemusí to být od středy, ale třeba od čtvrtka nebo od úterý. Rád bych varoval občany, že to může být klidně i od včerejška, takže si na to dávejte pozor, protože u nás je možný fakt všechno,“ dodal ještě premiér Andrej Babiš.

„Zákaz chodit domů prošel ve vládě naprostou většinou. Po zvážení pro a proti jsme se dohodli, že to je nejrozumější řešení. Nemůžeme si dovolit zavírat firmy a průmysl. Zakázat být doma je pro ekonomiku téměř bezbolestné. Naopak, jak lidé budou pořád v práci, očekáváme růst ekonomiky až o pět procent,“ vysvětloval ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„Home office samozřejmě již není na pořadu dne. Rovněž musíme zajistit dohled na to, aby se nám lidi nescházeli doma. Musíme namátkově obcházet byty a baráky a kontrolovat, jestli je někdo doma. Proto využijeme nejen policii a hasiče, ale pomocnou ruku nám podali i svědci Jehovovi, kteří mají s otravováním lidí u nich doma bohaté zkušenosti. Jakmile bude někdo přistižen doma, hrozí mu pokuta až do výše deseti tisíc. V prvních dnech budeme samozřejmě benevolentní, ale počítám, že od příštího týdne, jak někoho načapáme doma, okamžitě ho vykážeme a ještě bude platit pokutu,“ dodal k tématu ještě ministr vnitra Jan Hamáček. 

Co se týče nezaměstnaných, rodičů na mateřské dovolené, dětí, seniorů nebo lidí, co pracují z domu, vláda dosud neuvedla, jak je jejím zvykem. Předpokládá se však, že tito lidé budou po dobu trvání zákazu být doma muset být venku nebo kdekoliv jinde. Hlavně ne doma.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že koronavirová situace v České republice je velmi špatná. 

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>