Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Aha! – Karel Kopáč

Takto vypadala situace ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí.
V neděli brali lidé vinohradskou nemocnici kvůli očkování doslova útokem. V pondělí byla situace o poznání klidnější.
Jedním z prvních očkovaných v Brně byl Jan Hrdý (91).
Takto vypadala situace ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí.
Praha 2 očkuje své seniory ve spolupráci s VFN napřímo
10
Fotogalerie

Systém na očkování sice spoustu seniorů nezaregistroval, ale zato jim prodal elektronické dálniční známky

Kolem elektronického systému na registraci k očkování pro seniory starší osmdesáti let toho již bylo napsáno mnoho nehezkého, ale jedno se mu upřít nedá. Elektronických dálničních známek prodal seniorům rekordní množství.

„Česká republika je na naprosté špici ve světě v počtu seniorů, kteří vlastní dálniční známku,“ dmul se pýchou Andrej Babiš na tiskové konferenci. 

„Něco takového nám můžou závidět všechny velmoci,“ pokračoval, načež sám sobě udělil diplom za „premiéra měsíce leden“.

Nadprůměrný výskyt dálničních známek v populaci obyvatel ve věku osmdesát a více let je způsobem převážně tím, že si je senioři koupili v rámci pokusu o registraci na očkování. 

Ukázalo se, že systém k registraci na očkování a e-shop na elektronické dálniční známky jsou z nějakého důvodu propojeny. Spousta seniorů se tedy nedokázala v systému registrovat k očkování, ale zase si koupili dálniční známku. Mnozí z nich o tom ani nevědí a mnozí ani žádnou známku nechtěli. Bohužel, systém jim nedal na výběr a známka jim bude zaslána poštou a peníze strženy z důchodu. 

„Já jsem žádnou známku nechtěl. Chtěl jsem se jenom registrovat na očkování a ten systém mi automaticky objednal dálniční známku. Nemám ani auto. Teď s tím budu mít akorát starosti, protože když mám tu známku, budu si muset nějaké auto koupit, protože mít dálniční známku bez auta by bylo strašné plýtvání. Kde mám vzít z důchodu na auto?“ stěžoval si dvaaosmdesátiletý pan Antonín, který sice není a nebude očkovaný proti covidu, ale zato nyní obráží o berlích autobazary, kde shání cenově dostupný automobil, který by využil pro svou dálniční známku. 

Pan Antonín není rozhodně jediný senior, kterému koupě dálniční známky komplikuje život. Další a další senioři si stěžují, že nevědí, co s tou dálniční známkou budou dělat. 

„Já ji dám vnoučatům. Ať se o ni podělí. Co bych s ní taky dělala? Vždyť ani nemám řidičák,“ plánuje paní Alena obdarovat dálniční známkou své blízké. 

Někteří senioři mají dálničních známek rovnou několik. To podle toho, kolikrát se do systému registrovali.

„Vůbec se mi nešlo tam registrovat. Pořád jsem zadával svoje údaje, klikal na šipky i na tlačítka, ono mi to psalo, že je systém přetížen, tak  jsem se znova registroval a ve finále jsem si tam koupil dvanáct dálničních známek,“ prozradil  pan Josef, kterému bude letos osmdesát pět let a je rekordmanem v počtu dálničních známek. Žádná jiná osoba v České republice nemá více dálničních známek než pan Josef. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že elektronické očkování je jeden velký zmatek. Podobně, jako tomu bylo s elektronickými dálničními známkami. A nikoho to už ani nepřekvapí.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>