Jan Hamáček a Andrej Babiš - ilustrační snímek

Jan Hamáček a Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Andrej Babiš a Jan Hamáček na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády
Jan Hamáček a Andrej Babiš
Předseda ČSSD Jan Hamáček
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Vicepremiér Jan Hamáček na tiskovce (12.10.2020)
Jan Hamáček a Jana Maláčová na tiskovce ČSSD před jednáním Sněmovny (10.11.2020)
10
Fotogalerie

ČSSD z vlády neodejde. Babiš ještě nedal Hamáčkovi ponožku, takže Honza není volný

Předseda ČSSD Jan Hamáček v nedělních otázkách Václava Moravce naznačil, že pokud by skončil nouzový stav, strana by interně projednala a zvážila odchod z vlády.

Na základě tohoto vyjádření se snesla na Jana Hamáčka vlna kritiky hlavně ze strany vládní ANO, neboť odchod ČSSD z vlády možný není. 

Jan Hamáček tuto možnost v zápětí sám popřel a potvrdil, že odchod z vlády není v žádném případě na pořadu dne a jeho prohlášení v televizi bylo pouze nedopatření způsobené tlakem moderátora, který se ho na to zeptal.

„Honza nemůže z vlády odejít. Pán nedal Honzovi ponožku. Honza není volný,“ vysvětloval na tiskové konferenci předseda ČSSD Jan Hamáček, který se záhy omluvil, že spěchá do čistírny vyzvednout panu premiérovi vyčištěné obleky.

I pro samotného premiéra Andreje Babiše bylo Hamáčkovo prohlášení v televizním rozhovoru překvapivé. Ačkoliv jeho bezprostřední reakce byla, ať si Hamáček s ČSSD z vlády odejde třeba hned, zřejmě si to již s chladnou hlavou rozmyslel.  

„Je to úplný nesmysl. ČSSD potažmo Jan Hamáček z vlády neodejdou. Nedal jsem jim k tomu svolení a Jana Hamáčka si nechávám i nadále. On to je poměrně pracovitý a svědomitý člověk. Uvaří mi, vypere, uklidí na Čapím hnízdě. Prostě takovou hospodyňku, která pracuje navíc zadarmo, bych jen tak už nesehnal,“ odmítl Andrej Babiš možnost, že by ČSSD z vlády odešla. 

„Rozhodně se nechystám Jana Hamáčka propustit ze svých služeb, aby byl volný. Ještě má před sebou hodně práce, kterou musí zastat. A my o vlku,“ přerušil náhle Andrej Babiš svůj projev, když do místnosti vešel Jan Hamáček s nákupem.

„Honzíku, měli ten dobrej uherák, jak mám rád,“ zeptal se Andrej Babiš směrem ke dveřím místnosti, kde stál Jan Hamáček s igelitkou Billa.

„Měli. Měli. Pán bude spokojený. Pán bude mít radost. Pán si pochutná,“ pokleknul Jan Hamáček na kolena a připlazil se k řečnickému pultu, aby mu ukázal nákup.

„Moc šikovný Honzík,“ pohladil Andrej Babiš Jana Hamáčka po hlavě, když mu pokynul, aby se postavil. 

Následně si premiér převzal igelitovou tašku a začal se v ní prohrabovat.

„Kde je kaviár? Nemůžu ho tady najít. Ty jsi zapomněl  na kaviár?“ obořil se posléze Andrej Babiš na Hamáčka.

„Honza zapomněl. Honzu to mrzí. Honza pochybil. Honza moc moc zlobivý,“ začal se Jan Hamáček třást.

Andrej Babiš si sundal opasek a několikrát jím přetáhl Jana Hamáčka po zádech. 

„Tohle nedělám rád, ale nedá se nic dělat. Kázeň musí být,“ omlouval výprask Andrej Babiš před novináři.

„Děkuju pánovi. Honza si to zasloužil. Honza si dá příště pozor. Honza už bude hodný. Pán bude spokojený,“ uklonil se Jan Hamáček Babišovi a spěchal zpět do ochodu koupit kaviár.

„Jak už jsem říkal. ČSSD potažmo Jan Hamáček z vlády zatím určitě neodchází. Jak jste sami mohli vidět, tak sice musíme ve vládě dělat kompromisy, ale po rozumné domluvě se vždy shodneme a v této těžké době je spolupráce vlády klíčová,“ ukončil Andrej Babiš tiskovou konferenci. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že silácké řečí vícepremiéra Jana Hamáčka už nikdo nemůže brát vážně.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>