Ministři Blatný, Havlíček a premiér Babiš na tiskové konferenci vlády - tři muži, kterým nejde věřit ani nos mezi očima.

Ministři Blatný, Havlíček a premiér Babiš na tiskové konferenci vlády - tři muži, kterým nejde věřit ani nos mezi očima. Zdroj: ČTK

Tisková konference po jednání vlády (7. 12. 2020): Jan Blatný (za ANO)
Tisková konference po jednání vlády (7. 12. 2020): Zleva Jan Blatný a Karel Havlíček (oba za ANO)
Tisková konference po jednání vlády (7. 12. 2020): Jan Blatný (za ANO)
Tisková konference po jednání vlády (7. 12. 2020): Karel Havlíček (za ANO)
Tisková konference po jednání vlády (7. 12. 2020): Lubomír Zaorálek (ČSSD)
12
Fotogalerie

Utáhnout, povolit, utáhnout… Vláda pokračuje v pokusech na lidech: Teď zavírá restaurace a hotely

Kdyby dnešní rozhodnutí vlády komentoval někdo, kdo sice ví o koronavirové epidemii, ale situaci v Česku neměl možnost posledních devět měsíců sledovat, možná by je i pochválil. Na opětovný nárůst nákazy skutečně je třeba reagovat, i když to je nepříjemné, premiér slibuje kompenzace, zdůrazňuje význam očkování… Problém je v tom, že po úletech, kiksech a kotrmelcích, které tatáž vláda pod vedením téhož premiéra předvádí soustavně už od března, se jí nedá věřit ani nos mezi očima.

Je to jen patnáct dní, kdy kabinet na svém mimořádném zasedání uvolnil velkou část protiepidemických opatření, přestože to podle řady odborníků bylo riskantní a chtělo to ještě chvíli počkat. Následovalo to, co přijít muselo – čísla nakažených začala opět růst. A tak vláda metodou pokus-omyl zase utahuje šrouby. Málokdo počítá, po kolikáté se to vše opakuje.

Kdo bude muset mít od pátku zase zavřeno? Ministři sice pořád ještě předstírají, že se řídí podle systému PES, ale ve skutečnosti už ho dávno pohřbili. Před dvěma týdny 4. stupeň znamenal zavřené obchody, služby, restaurace, hotely…  Teď tentýž 4. stupeň, aniž by se údajně PES měnil, znamená otevřené vše jmenované, jen s výjimkou restaurací a hotelů.

Někteří pozorovatelé sází na to, že ministři na jednáních vlády nová opatření losují jako sportku. Jiní tvrdí, že Babiš a spol. se rozhodli udělat veřejného nepřítele z hoteliérů a restaurací, které nejprve nepřímo označili za viníky současného stavu (aniž by to jakkoliv doložili) a následně je hodili přes palubu. Hospodských a hoteliérů prostě není tolik jako obchodníků, stejně už ANO volí minimálně kvůli šikaně kolem EET, a ostatní lidi nebude před svátky zavření restaurací bolet tolik, jako by je bolelo uzavření obchodů. Tahle rovnice počítající potenciální voliče vládních stran dává Babišovi smysl, na to slyší.

Aby to vypadalo dobře, slibuje premiér kompenzace všem zasaženým. Jenže je to tady znovu – po zkušenostech z posledních devíti měsíců mu věří jen málokdo. Majitelé restaurací, kteří se v zoufalé situaci rozhodli své podniky navzdory vládním opatřením neuzavřít, to řekli jasně: Zavřeme teprve poté, co nám peníze z kompenzací přistanou na účtech. V situaci, kdy vláda opakovaně říkala „a“, aby za pár dnů udělala „b“, které následně stejně rychle změnila na „c“, se jim nemůže nikdo divit.

Neštěstí je, že v takovém stavu se Česko nachází ve chvíli, kdy vyspělejší evropské země už akutně řeší začínající očkování. To je totiž jediná cesta, po které by snad mělo být možné z koronakrize vycouvat. Babišova vláda se však místo toho zabývá tím, jestli má být zakázaný prodej kávy na ulici. O očkování zatím pořád jen mlhavě žvatlá. „Na očkování připravujeme velice podrobný plán. Vypadá to tak, že už koncem měsíce přijde zásilka vakcín. Musíme veřejnost přesvědčit o tom, že je v zájmu všech, aby se nechali očkovat,“ řekl na vládní tiskovce Babiš. Reálně však byl zatím vidět jen děsivý inzerát ministerstva zdravotnictví, který místo aby k očkování přiměl ty, kdo o něm pochybují, musel svou obludností nahlodat i ty, kdo se do té doby vakcinace nebáli.

Optimismu v této chvíli nepřidávají ani názory expertů na to, jak se bude epidemie dál vyvíjet. Imunolog Václav Hořejší si myslí, že navzdory aktuálnímu zpřísněním opatření se bude stav zhoršovat. „Hodně lidí se bude scházet přes svátky, budou pořádat rodinné oslavy a tak dále. To s sebou skoro jistě přinese nějaké zhoršení,“ uvedl. Není to hezký výhled na Vánoce. Nezbývá proto než doufat, že v zemi s neschopnou vládou se začnou chovat rozumně alespoň sami lidé. Když nemůžeme věřit těm, kdo jsou aktuálně u moci, musíme se spolehnout sami na sebe.