Policie provádí vyšetřovací pokus kvůli otravě bečvy, zjišťují chování látky v toku

Policie provádí vyšetřovací pokus kvůli otravě bečvy, zjišťují chování látky v toku Zdroj: Twitter Policie ČR

Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Pohled na mrtvé ryby, které otrávil neznámý jed v Bečvě.
15
Fotogalerie

Do neznámých látek v Bečvě unikla voda. Od nás určitě ne, hájí Babiš firmu z holdingu

Na hladině řeky Bečvy, která je tvořená z neznámých látek, se v úterý v ranních hodinách objevila voda. Očití svědkové dokonce tvrdí, že ve vodě spatřili několik živých ryb. Na místě začali okamžitě zasahovat hasiči a celou událost vyšetřuje policie.

„Je to už poněkolikáté za poslední dobu a scénář je pokaždé stejný. Na hladině neznámých látek se vytvoří průhledná plocha, která je tvořena převážně vodou. V této vodě žijí ryby i vodní živočichové. Ačkoliv pokaždé zasáhnou hasiči téměř okamžitě a nasazují norné stěny či chemický posyp, voda v Bečvě vydrží i několik týdnů, než se ji podaří úplně odstranit,“ vysvětluje Aleš Hranáč, tiskový mluvčí policie Valašské Meziříčí.

„Ačkoliv je to už několikátý únik vody do neznámých látek Bečvy, stále probíhá vyšetřování a my nemůžeme s určitostí ukázat na konkrétního viníka. Podél toku řeky jsou nějaké chemické závody či továrny, ale zatím chybí důkazy k tomu, označit někoho konkrétního,“ nechtěl tiskový mluvčí spekulovat o možném viníkovi.

Zatímco vyšetřování policie stále probíhá, část veřejnosti z blízkosti Bečvy má jasno. Na vině je podle nich Chemička Deza, která patří do holdingu Agrofert.

„Je to určitě Deza. Ti vypouští do Bečvy kdeco. Tam bych se vůbec nedivila, kdyby vypouštěli do řeky vodu,“ má jasno paní Dagmar, který na břehu neznámých látek Bečvy provozuje malý kiosek.

„O Deze tady v okolí kolují různé historky. Těžko říct, čemu věřit.  Ale, že vypouští do Bečvy vodu, o tom tady nepochybuje nikdo. Těm jde jenom o prachy o nějaké životní prostředí se vůbec nezajímají. Když jsem šel kolem Bečvy a viděl jsem ty kachny, jak plavaly na tom oku vody, bylo mi do breku. Takový hezký tok plný neznámých látek to byl a teď nám do něho ti prevíti vypouští vodu,“ posteskl si pan Antonín, obyvatel Valašského Meziříčí.

Nařčením, že z firmy Deza do Bečvy unikla voda se brání nejen samotné vedení firmy, ale i premiér Andrej Babiš, který to označil za kampaň a útok na holding, který není jeho. 

„To je úplný nesmysl. Ačkoliv Deza spadá do holdingu, který není můj, můžu kategoricky vyloučit jakékoliv nežádoucí úniky vody do Bečvy. Zaručuju se za to, že Deza do Bečvy vypouští výhradně neznámé látky,“ ubezpečil premiér veřejnost.

Vyšetřování nadále probíhá a na viníka si tak nejspíš budeme muset počkat, jestli se vůbec kdy dočkáme.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že Bečva dostává poslední dobou dost zabrat.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>