Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: shutterstock

Praha se po zavedení přísnějších opatření znovu vyprázdnila, 22. října 2020.
Praha se po zavedení přísnějších opatření znovu vyprázdnila, 22. října 2020.
Praha se po zavedení přísnějších opatření znovu vyprázdnila, 22. října 2020.
Praha se po zavedení přísnějších opatření znovu vyprázdnila, 22. října 2020.
Praha se po zavedení přísnějších opatření znovu vyprázdnila, 22. října 2020.
10
Fotogalerie

Z nočních ulic zmizí statisíce lidí, kteří se navzájem olizovali nebo na sebe zpívali. Vláda zakázala noční vycházení

Vzhledem k tomu, že se situace s šířením koronaviru nijak zázračně nelepší, sáhla vláda po dalších restrikcích. Z pondělního balíčku zakazování mimo jiné představila černého koně celého závodu na snížení počtu nově infikovaných, a to zákaz vycházení po 21. hodině.

„Noční vycházení bylo už dlouhodobě časovaná bomba. Sám nechápu, jak jsme to mohli nechat bez povšimnutí. Teď, jak jsou zavřené hospody a kultura, tak ti lidi nemají v noci kam chodit, tak se nám na ulicích shlukují do davů, bezcílně chodí bez roušek sem a zpátky, navzájem se olizují, a dokonce podle našich poznatků na sebe lidé navzájem zpívají, což je za současné situace nepochopitelné a je to hazard se zdravím celé populace,“ vysvětloval Roman Prymula, toho času stále ministr zdravotnictví, dokud se nepodaří vzbudit Zemana, aby jmenoval nového.  

Podle údajů, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, je jasně patrné, že nákaza se šíří hlavně v noci na ulicích. Podle posledních čísel se nákaza venku v noci podílí na celkovém množství nakažených až téměř dvaceti procenty.

„Je to ohromné číslo. Lidé bývají přes den poměrně disciplinovaní, ale jakmile se setmí a přijde večer, potažmo noc, lidé vycházejí do ulic, aby se připojili k davu a navzájem na sebe sahali, kašlali nebo kýchali. Tím, že zakážeme noční vycházení, snížíme reprodukční číslo a zploštíme křivku,“ dodal Roman Prymula.

Omezení, respektive naprostý zákaz nočního vycházení, je něco, po čem experti volají už dlouho, a nyní, když to konečně přišlo, se shodují na tom, že můžeme v rámci několika týdnů očekávat prudký a nekontrolovatelný pokles počtu nakažených.

„Ono se to možná nezdá. Jak může zákaz nočního vycházení dramaticky zmírnit šíření koronaviru? Člověk si řekne, že večer přeci venku lidi nejsou. Všechno je zavřený, začíná tam být zima, takže ani jít se opít vínem do parku na lavičku moc neláká, tak proč to vůbec zakazovat?

Jenomže tvrdá data mluví úplně jinak. Večer a hlavně v noci máme v ulicích statisíce lidí, kteří bezcílně chodí sem a tam a z nějakého důvodu se navzájem olizují nebo na sebe zpívají. My nevíme, proč to ti lidé dělají, ale víme, že jim to musíme zakázat, protože takhle se ten vir bude neustále šířit ve velkém,“ domnívá se datový analytik a odborník na viry Rostislav Bláha z Českého institutu pro zdraví a krásu při Masarykově univerzitě v Brně.

Zatímco vláda i odborníci se shodují, že jsme konečně vykročili správným směrem, občané České republiky jejich nadšení nesdílí.

„Jak jako zákaz vycházení? To si dělaj už srandu. Každý den kolem desáté večer vždycky s rodinou vyjdeme ven do ulic. Vzbudíme děti a vyrážíme ven do davu jen tak chodit, dokud nebude svítat. V téhle těžké době je kontakt se svým davem v noci velmi důležitý. Co teď jako budeme po večerech dělat?“ rozčiluje se Emil Zounar, který jako jeden z milionů občanů po nocích bloudil bezcílně městem.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že vláda opět zpřísnila opatření proti šíření koronaviru.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>